Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Μαρμελάδα λεμόνι …

… Τα λεμόνια τραγουδάνε ακόμα. Άντεξαν Αριάδνες και Βίκτωρες, χιόνια και παγωνιές, πολικές θερμοκρασίες και σιβηρικούς χειμώνες και περιμένουν στα καφάσια τους όλους εκείνους που δε θαμπώνονται από τη σιλικονάτη γυαλάδα των αργεντίνικων - γυαλιά ηλίου χρειάζεσαι  για να μη στραβωθείς από τη λάμψη τους.
Εγώ το ακούω το τραγούδι τους και ξεμυαλίζομαι. Σαν των σειρήνων είναι και δε θέλω ν’ αντισταθώ. Θέλω να τ’ αγοράσω όλα, μαζί με το καφάσι τους κι ας μην είναι στην πρώτη τους τη νειότη. Να με συντροφεύει το άρωμά τους όλο το μακρύ, ζεστό καλοκαίρι που ελπίζω να έρθει …



Μαρμελάδα λεμόνι

 

IMG_7667

 

υλικά:
λεμόνια (εδώ 1.300 γρ.)
ζάχαρη (εδώ 1 κιλό)

 

 

Πλένουμε καλά τα λεμόνια, κόβουμε το κομμάτι γύρω από το κοτσάνι τους και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Αν θέλουμε τα ξύνουμε πρώτα στον τρίφτη - αν και θεωρώ ότι έτσι χάνουν σε άρωμα και γεύση. 

Βάζουμε τα λεμόνια να βράσουν για 20΄περίπου, ή μέχρι να τρυπιούνται με πηρούνι. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 

 

SAM_5002

 SAM_5006

 SAM_5008

 

 

Με προσοχή και μέσα σε πιατέλα για να μαζεύουμε και το χυμό τους κόβουμε τα λεμόνια στη μέση. Βγάζουμε τα κουκούτσια και κόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας κάθε λεμόνι σε φετάκια και σε μικρότερες λωρίδες, όσο ψιλές θέλουμε. 

Βάζουμε τα λεμόνια μαζί με το χυμό που έβγαλαν σε κατσαρόλα και ρίχνουμε ζάχαρη ίση με το βάρος τους ή και λιγότερη, ανάλογα με το πόσο ξυνή θέλουμε τη μαρμελάδα. Εδώ χρησιμοποιήσαμε 1 κιλό ζάχαρη για 1.300 γρ. λεμόνια, ζυγισμένα μετά το βράσιμο και το κόψιμο σε λωρίδες. 

Αφήνουμε τα λεμόνια μέσα στη ζάχαρη για 3-4 ώρες ή, ακόμη καλύτερα, για όλο το βράδυ.

 

 

SAM_5010

 SAM_5011

 SAM_5012

 

 

Την επόμενη μέρα βάζουμε τη μαρμελάδα να βράσει σε μέτρια φωτιά.  Ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του βρασίματος. 

Χρειάζονται περίπου 30΄για να βράσει και να δέσει η μαρμελάδα. Ανάλογα με το πόσο ζουμερά ή όχι είναι τα λεμόνια, ενδέχεται να χρειαστεί η προσθήκη κάποιας ποσότητας υγρού. 

Μπορούμε να ρίξουμε νερό, χυμό λεμονιού ή κάποιου άλλου εσπεριδοειδούς. Στη μαρμελάδα της συνταγής, δε χρησιμοποιήθηκε καθόλου επιπλέον υγρό.

 

 

SAM_5013

 SAM_5015

 SAM_5016

 

 

Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρά μέχρι να αποστειρώσουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε. 

Βγάζουμε τα καπάκια τους, που πρέπει να είναι μεταλλικά, και βάζουμε τα βάζα ανοιχτά στο φούρνο, σε θερμοκρασία 120 βαθμούς Κελσίου, για 15΄-20΄. Δίπλα σε κάθε βάζο βάζουμε το καπάκι του γυρισμένο ανάποδα. 

Πιάνουμε με γάντι σιλικόνης ή πετσέτα κουζίνας κάθε βάζο, το γεμίζουμε με μαρμελάδα και κλείνουμε καλά το καπάκι. Αφήνουμε να κρυώσουν και βάζουμε όμορφες ετικέτες στα βάζα.

Δοκιμάζουμε τη μαρμελάδα σε ψωμί, σε φρυγανιές ή σε γιαούρτι. Τρώγεται ευχάριστα και σκέτη, σαν γλυκό του κουταλιού.

 

 

IMG_7658

  

SAM_5038

  

IMG_7659

  

IMG_7660

  

SAM_5039

  

IMG_7661

  

IMG_7666

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου