Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Κέικ με μέλι, καρύδια και δαμάσκηνα …

… Οι θεοί που συχνά πικραίνονταν από τη συμπεριφορά των ανθρώπων, ξανάβρισκαν τη χαρά τους τρώγοντας μέλι, σύμφωνα με τους αφηγητές. Μόλις τα δάκρυα του Ρα έπεσαν στη γη, μεταμορφώθηκαν σε μέλισσες, σε αλχημιστές που είχαν αναλάβει να μετατρέπουν τη βλάστηση σε εδώδιμο χρυσό.

                      Christian Jacq- Ο δικαστής της Αιγύπτου

 

Κέικ με μέλι, καρύδια και δαμάσκηνα

 

SAM_4886



υλικά:
200 γρ. κόκκινη φαρίνα
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. κανέλλα
175 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
80 γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά
5 κουταλιές μέλι
2 γινωμένες μπανάνες
100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
50 γρ. καρύδια

Για το γλάσσο:
3 κουταλιές μέλι
25 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
μια χούφτα καρύδια χοντροκομμένα

 

 

 

Ανακατεύουμε τη φαρίνα με το μπέικιν και την κανέλλα. Αν η μαργαρίνη δεν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τη μαλακώνουμε ελαφρά στα μικροκύματα. Περνάμε τα καρύδια για λίγο από τα μικροκύματα και τα χοντροκόβουμε με ψαλίδι ή στο multi. Κόβουμε και τα δαμάσκηνα σε μικρότερα κομμάτια.

Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το μέλι και λίγο-λίγο το μείγμα της φαρίνας. Η ζύμη θα είναι λίγο σφιχτή αλλά θα αραιώσει μόλις βάλουμε τις μπανάνες.

 

 

SAM_4844

 SAM_4846

 SAM_4847

 SAM_4848

 

 

Πατάμε με πηρούνι τις μπανάνες και τις προσθέτουμε συνεχίζοντας το χτύπημα. Μόλις η ζύμη γίνει λεία και ρευστή, κλείνουμε το μίξερ και ανακατεύουμε με σπάτουλα.

 

 

SAM_4850

 SAM_4853

 SAM_4854

 

 

Ρίχνουμε τα καρύδια και τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα σιλικόνης.

 

 

SAM_4856

 SAM_4857

 SAM_4859

 SAM_4860

 

 

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.

 

 

SAM_4862

 SAM_4866

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 140 βαθμούς Κελσίου και στη λειτουργία του αέρα για 1 ώρα περίπου. Μετά τα 50΄ ελέγχουμε και παρακολουθούμε το ψήσιμο. 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 15΄ μέσα στη φόρμα του. 

Ξεφορμάρουμε και βάζουμε το κέικ σε πιατέλα.

 

 

SAM_4868

 SAM_4869

 SAM_4871

 

 

Για να φτιάξουμε το γλάσσο, βράζουμε το μέλι μαζί με το βούτυρο για 2΄-3΄ και προσθέτουμε τα καρύδια. Αφήνουμε το γλάσσο να κρυώσει ελαφρά και να πήξει και περιχύνουμε το κέικ.

 

 

SAM_4874

 SAM_4880

 SAM_4882

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

SAM_4885

  

SAM_4889

  

SAM_4887

  

SAM_4890

 

 



 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου