Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Κοτόπουλο κοκκινιστό με αρακά …

 
alepou 

 

Ήμουν κατά βάθος αλεπού; Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι έφτιαξα τόσες φορές κοτόπουλο τον τελευταίο καιρό; Και με ρύζι στο φούρνο, και ασιατικό stir-fry, και παραδοσιακό κοκκινιστό με τραχανά, και λεμονάτο με αγκινάρες. Με τρόμαξε το μάτι μου, με τρόμαξαν και τα κοτέτσια της περιοχής.
Τώρα που είπα περιοχής, βρήκα και την απάντηση στο ερώτημά μου. Δεν είμαι αλεπού, απλώς Ηπειρώτισσα. Και κατοικώ στην πρωτεύουσα του κοτόπουλου. Τι Kentucky Fried Chicken και πρασινάλογα; Εδώ τα καλά κοτόπουλα.
Κοτόπουλα Ιωαννίνων από μικρές μονάδες κι από τεράστιες, κοτόπουλα Ανέζας από την Άρτα, κότες, γαλοπούλες και κοκκόρια ελευθέρας βοσκής ή εκτροφείου, μαύρα ράτσας ή απλά καθημερινά -αρκεί νά ’ναι ηπειρώτικα.
Και ξέχνα πατάτες, φούρνους κι εύκολες λύσεις.
Άλλο πράγμα το μαγειρευτό κοτόπουλο. Να σιγοβράσει με την ησυχία του, κολυμπώντας νωχελικά στη σάλτσα του, να προλάβει να γνωριστεί με το συνοδευτικό του, να ταιριάξουν τα χνώτα τους και να τακιμιάσουν …

 

Κοτόπουλο κοκκινιστό με αρακά

 

IMG_7482

 

υλικά:
2 μεγάλα μπούτια ή μισό κοτόπουλο
500 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα (αν υπάρχει)
2 μέτρια καρότα
2 μέτριες πατάτες
μισό ποτηράκι άσπρο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
άνηθος

 

 

 

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές σε 3 κουταλιές λάδι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.
Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα και την κονκασέ.

 

 

SAM_4461

 SAM_4464

 SAM_4467

 

 

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση και ρίχνουμε τον πελτέ και ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί σχεδόν το κοτόπουλο. Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να τρυπιέται το κοτόπουλο με πηρούνι (περίπου 30΄-35΄).

 

 

SAM_4468

 SAM_4471

 


Ρίχνουμε τον αρακά, τις πατάτες χοντροκομμένες και τα καρότα σε ροδέλες και ανακατεύουμε απαλά κουνώντας την κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αρωματίζουμε με τον άνηθο.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα (άλλα 25΄περίπου).
Αν υπάρχει παραπανίσιο ζουμί, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί και να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.

 

 

SAM_4472

 SAM_4473

 SAM_4474

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

IMG_7488

  

IMG_7479

  

SAM_4475

  

IMG_7479

  

IMG_7485

 

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου