… Ήμουν κατά βάθος αλεπού; Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι έφτιαξα τόσες φορές κοτόπουλο τον τελευταίο καιρό; Και με ρύζι στο φούρνο, και ασιατικό stir-fry, και παραδοσιακό κοκκινιστό με τραχανά, και λεμονάτο με αγκινάρες. Με τρόμαξε το μάτι μου, με τρόμαξαν και τα κοτέτσια της περιοχής.
Τώρα που είπα περιοχής, βρήκα και την απάντηση στο ερώτημά μου. Δεν είμαι αλεπού, απλώς Ηπειρώτισσα. Και κατοικώ στην πρωτεύουσα του κοτόπουλου. Τι Kentucky Fried Chicken και πρασινάλογα; Εδώ τα καλά κοτόπουλα.
Κοτόπουλα Ιωαννίνων από μικρές μονάδες κι από τεράστιες, κοτόπουλα Ανέζας από την Άρτα, κότες, γαλοπούλες και κοκκόρια ελευθέρας βοσκής ή εκτροφείου, μαύρα ράτσας ή απλά καθημερινά -αρκεί νά ’ναι ηπειρώτικα.
Και ξέχνα πατάτες, φούρνους κι εύκολες λύσεις. Άλλο πράγμα το μαγειρευτό κοτόπουλο. Να σιγοβράσει με την ησυχία του, κολυμπώντας νωχελικά στη σάλτσα του, να προλάβει να γνωριστεί με το συνοδευτικό του, να ταιριάξουν τα χνώτα τους και να τακιμιάσουν …
Κοτόπουλο κοκκινιστό με αρακά
υλικά:
2 μεγάλα μπούτια ή μισό κοτόπουλο
500 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα (αν υπάρχει)
2 μέτρια καρότα
2 μέτριες πατάτες
μισό ποτηράκι άσπρο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
άνηθος
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές σε 3 κουταλιές λάδι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.
Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα και την κονκασέ.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση και ρίχνουμε τον πελτέ και ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί σχεδόν το κοτόπουλο. Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να τρυπιέται το κοτόπουλο με πηρούνι (περίπου 30΄-35΄).
Ρίχνουμε τον αρακά, τις πατάτες χοντροκομμένες και τα καρότα σε ροδέλες και ανακατεύουμε απαλά κουνώντας την κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αρωματίζουμε με τον άνηθο.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα (άλλα 25΄περίπου).
Αν υπάρχει παραπανίσιο ζουμί, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί και να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου