… Το Mont Blanc. Λέει ο Βούλης ο φον Κουνέλας, ψάχνοντας λύση για τα ψεύτικα χρέη στο καζίνο της απατεώνισσας μαμάς Μαλτέζου.
- Το γλυκό; ρωτάει ο αφελής γεροντογαμπρός Κωνσταντάρας.
- Όχι, το βουνό, απαντάει ο Βούλης.
- Το Mont Blanc, λέω κι εγώ ψάχνοντας λύση για γλυκό γιορτινό ξημερώνοντας τ' Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων.
- Το βουνό; με ρωτάνε τα τσακάλια της Γεωγραφίας.
- Όχι, το γλυκό …
Μον Μπλαν
Mont Blanc
υλικά:
300 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
κρέμα γάλακτος
άπαχο γάλα
1 βανίλια
μαρεγκάκια (έτοιμα)
Βάζουμε τα κάστανα σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε γάλα μέχρι να καλυφθούν. Αρωματίζουμε με τις βανίλιες και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15΄-20΄.
Ανακατεύουμε μερικές φορές με ξύλινο κουτάλι και πιέζουμε τα κάστανα μόλις μαλακώσουν λίγο, για να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια. Αν απορροφηθεί όλο το γάλα, προσθέτουμε σταδιακά μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα κάστανα.
Όταν μαλακώσουν εντελώς τα κάστανα και τραβήξουν όλο το γάλα, τα πολτοποιούμε με το πρες-πουρέ. Ρίχνουμε 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη, ανακατεύουμε και αφήνουμε τον πουρέ στο ψυγείο για 30΄.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μια κουταλιά άχνη μέχρι να γίνει σαντιγύ.
Βάζουμε σε μπωλάκι 2-3 ροζέτες σαντιγύ και από πάνω μοιράζουμε τον πουρέ του κάστανου. Ο πουρές πρέπει να θυμίζει σε σχήμα κορδόνια ή μακαρόνια γι’ αυτό τον περνάμε από το μύλο λαχανικών απευθείας πάνω από τα μπωλ ή τον πατάμε με το πρες-πουρέ ξανά και μεταφέρουμε τα κορδόνια στα μπωλάκια.
Βάζουμε αρκετό κάστανο δημιουργώντας ένα βουναλάκι, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο ψηλό όσο το Mont Blanc, και χιονίζουμε την κορυφή του με ζάχαρη άχνη.
Συνοδεύουμε με τα μαρεγκάκια.
Θ’ ανέβω και θα τραγουδήσω στο πιο ψηλότερο Mont Blanc
ν’ ακούγεται στην Ελβετιά ο πόνος μου με την πενιά …
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου