Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ντοματόρυζο αλά Ιταλικά …

… Υπάρχει ο Γάμος αλά Ιταλικά. Υπάρχει, ως φυσική συνέπεια, και το Διαζύγιο αλά Ιταλικά. Υπάρχει ακόμη και η Ληστεία αλά ιταλικά. Και το νεώτερο Καλημέρα αλά ιταλικά. Όλα στον κινηματογράφο.
Υπάρχει όμως και το Ντοματόρυζο αλά Ιταλικά. Στην κουζίνα αυτό …


Ντοματόρυζο αλά Ιταλικά


IMG_7102




υλικά:
1 ποτήρι ρύζι (καρολίνα ή αρμπόριο)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα
1 μικρό καρότο
ζωμός λαχανικών
γραβιέρα ή παρμεζάνα
βούτυρο ή μαργαρίνη
λίγο άσπρο κρασί

Για το σερβίρισμα:
πέστο βασιλικού
ξύσμα λεμονιού

 

 

 

Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο ζεστό νερό, να μαλακώσει και να γλυκάνει. Προσθέτουμε 1-2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. 

Ρίχνουμε το ρύζι και το καβουρντίζουμε 3΄-4΄ να γυαλίσει. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με λίγο κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε το καρότο ψιλοτριμμένο και τα ντοματάκια μαζί με το χυμό τους. Ανακατεύουμε καλά, πατώντας τα ντοματάκια να σπάσουν, και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. 

Ρίχνουμε ένα ποτήρι ζωμό λαχανικών και σιγομαγειρεύουμε για 14΄-15΄, προσθέτοντας -όποτε χρειαστεί- ζωμό λαχανικών στη διάρκεια του μαγειρέματος. 

Μόλις το ρύζι βράσει αλλά κρατάει ακόμη στο δόντι, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ηρεμήσει 1΄-2΄. 

Ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα και ανακατεύουμε απαλά.

 

 SAM_3287

 SAM_3288

 SAM_3295

 



Σερβίρουμε κάθε μερίδα με μισό κουταλάκι πέστο και λίγο ξύσμα λεμονιού. Για μια πιο εντυπωσιακή παρουσίαση, μικρή σπονδή στον
Άντυ Γουόρχωλ, σερβίρουμε το ντοματόρυζο μέσα στο κουτί της κονσέρβας.

 



SAM_3296

 


IMG_7101

 


IMG_7100

 


IMG_7099









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου