Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Σφολιατίνες με βερύκοκκα και κρέμα αμυγδάλου …

… Ο πεινασμένος ονειρεύεται καρβέλια, λένε. Επομένως, αν το πάρουμε αναλογικά, αυτός που δεν πήγε διακοπές – καληώρα – ονειρεύεται θάλασσες. Παραλίες, κύματα, αρμύρα και βαρκούλες. Βαρκούλες του ψαρά, που βγαίνουν με το σούρουπο για το δύσκολο νυχτοκάματο κι ας τις βλέπουμε εμείς οι απέξω με μάτι ρομαντικό και άσχετο. Κάτω στο γυαλό ψαράκια κυνηγώ και χαϊ-χό, χαϊ-χό στο σπίτι μου γυρνώ.
Βάρκα χωρίς πανιά μου θυμίζω φέτος, μπορεί και χωρίς πυξίδα. Κι όπως πάντα τέτοιες στιγμές, θα καταφύγω στην κουζίνα μου. Κράτησα τα τελευταία φετινά βερύκοκκα για ένα γλυκό του Jamie Oliver, που το ονομάζει βαρκούλες.
Μόνο που, επειδή δε μιλάνε για σκοινί ξέρεις πού, έλαβα το θάρρος και το ξαναβάφτισα …

 

 Σφολιατίνες με βερύκοκκα και κρέμα αμυγδάλου 


IMG_7118

 

IMG_7127

 


υλικά:
5 βερύκοκκα
1 φύλλο σφολιάτας

Για την κρέμα αμυγδάλου:
85 γρ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
90 γρ. καστανή ζάχαρη
1 αυγό
75 γρ. αμύγδαλα τριμμένα στο multi
10 γρ. αλεύρι
ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Για επάλειψη:
1 αυγό
καστανή ζάχαρη

 

 

 

Για να φτιάξουμε την κρέμα αμυγδάλου, δουλεύουμε στο μίξερ ή με τον αυγοδάρτη τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη. Μόλις λυώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το αυγό και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Τελευταία ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά.

 

 

SAM_3342

 SAM_3343

 SAM_3347

 



Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και το κόβουμε σε 9 τετράγωνα κομμάτια.
Απλώνουμε σε κάθε κομμάτι μια κουταλιά από την κρέμα αμυγδάλου. Κόβουμε κάθε βερύκοκκο στη μέση και κάθε μισό κομμάτι σε 3 φέτες. Βάζουμε τις φέτες πάνω στην κρέμα αμυγδάλου.

 



SAM_3345

 SAM_3348

 


Φέρνουμε τις δύο άκρες της ζύμης στο κέντρο κάθε κομματιού και τις κλείνουμε σχηματίζοντας μια βαρκούλα. Αραδιάζουμε τις βαρκούλες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τις αλείφουμε με αυγό και τις πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.

 


SAM_3349

 SAM_3350

 SAM_3355

 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου, για 17΄-20΄. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τις σφολιατίνες σε θερμοκρασία δωματίου για 5΄-10΄.

 



SAM_3358

 SAM_3356

 SAM_3359

 SAM_3360

 



Σερβίρουμε τις σφολιατίνες σκέτες, τις περιχύνουμε με μέλι ή τις πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλλα.

 



IMG_7125

 


IMG_7121

 


IMG_7130

 


IMG_7126

 


IMG_7128

 


IMG_7129

 


IMG_7120

 

 

Παρότι ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες – και μάλιστα έφτιαξα μια βαρκούλα παραπάνω – η ποσότητα της κρέμας αμυγδάλου ήταν παραπάνω από αρκετή. Έψησα την υπόλοιπη βάζοντας σε ταψάκι κουταλιές από τη ζύμη, σαν μπισκοτάκια.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου