Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Αρωματικό βούτυρο - Κεφτεδάκια με την υπόλοιπη φακή…

… Prequel. Έτσι δεν το λένε αυτό που προηγείται των υπολοίπων; Αυτό που βγάζουν απ’ το καπέλο τους τα κινηματογραφικά στούντιο όταν έχει μπουκώσει πια ο κόσμος από τα sequel, τα οποία όσο κι αν τα ξεχειλώσουν άλλη συνέχεια δε βγάζουν;
Τότε καταφεύγουν από τα επόμενα στα προηγούμενα. Και θα δούμε τον ήρωα που αφήσαμε στα γεροντάματά του, σε βρεφική ηλικία και μέχρι να ενηλικιωθεί, θα πάμε απ’ τις μασέλες στα πρώτα του δοντάκια κι απ’ το μπαστούνι στα μπουσουλήματά του. Γιατί ο άρχοντας ήταν κάποτε πρίγκηπας, ο πειρατής μούτσος, ο μάγος μαθητευόμενος και πάει λέγοντας.
Το δικό μου το prequel όμως δεν έχει αυτό το σκοπό. Απλώς πολλές φορές αναφέρομαι σε υλικά τα οποία ποτέ δεν έκατσα να πω πώς φτιάχνονται. Όπως το αρωματικό βούτυρο, ο πελτές μήλου ή τα κεφτεδάκια από τη φακή που περίσσεψε.
Επανέρχονται τακτικά σε καμέο εμφανίσεις στις
συνταγές, σε μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους και τώρα επιτέλους θα πρωταγωνιστήσουν και θα αναγνωριστεί η συμβολή τους …


Αρωματικό βούτυρο



ΚΛΕΙΣΙΜΟ



υλικά:
1 πακέτο βούτυρο
μυρωδικό/ά της επιλογής μας




Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει καλά. 

Ψιλοκόβουμε το μυρωδικό ή τα μυρωδικά που διαλέξαμε (εδώ άνηθος) και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο, δουλεύοντας καλά το μείγμα με πηρούνι. 

Ανοίγουμε μια μεμβράνη φαγητού και απλώνουμε το αρωματικό βούτυρο κατά μήκος της μιας πλευράς.

 

ΜΕΙΓΜΑ

ΤΥΛΙΓΜΑ



Τυλίγουμε σφιχτά ρολό και κλείνουμε καλά τις άκρες. 

Φυλάμε το βούτυρο στην κατάψυξη και κάθε φορά που χρειαζόμαστε κόβουμε ένα κυβάκι.



ΓΙΑ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

ΚΟΝΤΙΝΟ

ΚΥΒΑΚΙ

 


Κεφτεδάκια με την υπόλοιπη φακή



ΠΙΑΤΟ



υλικά:

1 πιάτο φακή (που έχει περισσέψει)
1 χούφτα νιφάδες βρώμης
3-4 φρυγανιές
φέτα, ανθότυρο




Ρίχνουμε στη φακή τη βρώμη και την αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά και να φουσκώσει.  

Προσθέτουμε τη φρυγανιά τριμμένη και λίγη φέτα ή/και ανθότυρο. 

Ανακατεύουμε αρχικά κι ύστερα ζυμώνουμε, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγη φρυγανιά ακόμη.

Πλάθουμε κεφτεδάκια με το μείγμα και τα τηγανίζουμε.

Εμείς τα ψήνουμε στους 180°C, για 20΄ στη λειτουργία του αέρα, αφού τα ραντίσουμε με λάδι και τα γυρίσουμε μια φορά στα μισά του ψησίματος. 

Σερβίρουμε με σαλάτα.



ΣΚΕΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΛΑΪ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ




Χρησιμοποιώντας μη γαλακτοκομικό τυρί έχουμε μια νηστίσιμη, εξίσου νόστιμη και χορταστική παραλλαγή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου