… Έγινε λουκούμι. Όχι μεταφορικά, κυριολεκτικά. Έγινε λουκούμι. Δηλαδή το έφτιαξα και έγινε, δεν έγινε από μόνο του.
Αληθινό, μαστιχωτό, σπιτικό λουκούμι, αρωματικό και πορφυρό.
Χωρίς χρώμα ζαχαροπλαστικής, χωρίς τεχνητά αρώματα – με χυμό ροδιού που το έκανε προφυρογέννητο, ζάχαρη, νερό και κορν φλάουρ. Και πολύ, πολύ, πολύ ανακάτεμα …
Λουκούμι ρόδι
υλικά:
800 γρ. ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
120 γρ. κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλ. ξυνό (cream of tartar)
1 ποτήρι χυμός ροδιού
2/3 κούπας νερό
Για το πασπάλισμα:
160 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. κορν φλάουρ
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και ρίχνουμε 1,5 κούπα νερό και το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30΄, για να φτιάξουμε ένα πολύ πηχτό και δεμένο σιρόπι.
Σε πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε τα 2/3 κούπας νερό και το χυμό ροδιού.
Προσθέτουμε το tartar και το κορν φλάουρ (120 γρ.) και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθούν.
Προσέχουμε να μην ανάψουμε το μάτι πριν διαλύσουμε καλά το κορν φλάουρ. Εγώ αφηρημένα το άναψα λίγο νωρίτερα και δημιουργήθηκαν σβώλοι που είδα κι έπαθα να διαλύσω.
Είναι πολύ πιο πρακτικό να χρησιμοποιήσουμε ένα μίξερ χειρός αντί να ταλαιπωρούμαστε με ξύλινη κουτάλα.
Βράζουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά για 30΄, χτυπώντας με το μίξερ.
Μετά το ημίωρο, ρίχνουμε κουτάλα-κουτάλα το σιρόπι περιμένοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα πριν ξαναρίξουμε.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 ώρα ακόμη, πάντα ανακατεύοντας με το μίξερ, κουτάλα ή το ραβδομπλέντερ.
Όσο βράζει, το μείγμα δένει, πήζει και λιγοστεύει σε όγκο.
Στρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι ή τάπερ με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με ηλιέλαιο.
Αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Αφήνουμε το λουκούμι να δέσει για 5 ώρες ή ακόμα καλύτερα ολονυχτίς.
Ανακατεύουμε την άχνη με το κορν φλάουρ για να αχνίσουμε τα λουκούμια και πασπαλίζουμε μια επιφάνεια σιλικόνης ή τον πάγκο της κουζίνας.
Αναποδογυρίζουμε το μείγμα, αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε γενναιόδωρα και από την άλλη πλευρά.
Κόβουμε σε λωρίδες με λαδωμένο κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι.
Κόβουμε κάθε λωρίδα σε μικρότερα κομμάτια και τα ρίχνουμε στο μπωλ με την άχνη.
Τα ανακατεύουμε με τα χέρια, να πάρουν μπόλικη άχνη για να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Σερβίρουμε σε μπωλάκι, συνοδεύουμε καφεδάκι και φυλάμε τα υπόλοιπα σε πλαστικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου