… Καθαρίσαμε και με τις Απόκριες. Οι τζαμάλες έσβησαν, οι στάχτες σκουπίστηκαν, οι στολές διπλώθηκαν, καπέλα, περούκες, σερπαντίνες ξανακατέβηκαν στην αποθήκη, κι εγώ νιώθω την ίδια ανακούφιση και χαρά που νιώθω όταν, επιτέλους, μαζεύω τα χριστουγεννιάτικα. Ωραίο το νταβαντούρι, και του χρόνου νά ’μαστε καλά να ξαναποκρέψουμε, αλλά φτάνει τώρα.
Ξημέρωσε η καθαροΔευτέρα, η οποία αποτελεί και τη μεγάλη μου αδυναμία. Όχι για θρησκευτικούς, ούτε για λαογραφικούς λόγους. Υπάρχει κάτι σ’ αυτή τη μέρα που με κάνει να την απολαμβάνω. Ίσως η σύνδεσή της με την εξοχή –κι ας βρέχει πεισματικά τα τελευταία χρόνια, ίσως η ξηροφαγία κι η ποικιλία των λιτών φαγητών της, τα πολύχρωμα κονσερβάκια που ανοίγουν και τα δεκάδες χρώματα που κρύβουν.
Το χτυπητό ροζ της ταραμοσαλάτας, το βαθύ πράσινο των αμπελόφυλλων, το ευγενικό λευκό της γκουρμέ ταραμοσαλάτας, το κόκκινο της ντομάτας και το ανοιχτό πράσινο που έχουν τα αγγουράκια, το μοναδικό μωβ του χταποδιού, το βαθύ καφέ και το μαύρο της ελιάς, όλα απλωμένα σ’ ένα τραπεζομάντηλο-καμβά φτιάχνουν τον αγαπημένο μου πίνακα ζωγραφικής.
Ας πάρω, λοιπόν, τα ποδαράκια μου για ν’ αρχίσω να ετοιμάζω. Και τα 7 της κυρα-Σαρακοστής και τα 8 του χταποδιού …
Χταπόδι στο λάδι
υλικά:
1 ολόκληρο χταπόδι (800-900 γρ.)
2 δαφνόφυλλα
μισό κρασοπότηρο νερό
1-2 κουταλιές ξύδι
λάδι
Πλένουμε το χταπόδι, αν χρειαστεί το καθαρίζουμε, και το βάζουμε σε φαρδειά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Ρίχνουμε το νερό, το ξύδι και τα δαφνόφυλλα και αφήνουμε να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
Δε βάζουμε καθόλου αλάτι γιατί το χταπόδι έχει ήδη αλάτι από τη θάλασσα, ούτε πολύ νερό γιατί θα βγάλει το δικό του. Μόλις αρχίσει να βράζει, το χταπόδι θα κατσαρώσει και θα ζαρώσει.
Το γυρνάμε 3-4 φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ώστε να ακουμπά κάθε φορά και διαφορετική πλευρά του στο νερό.
Μόλις αρχίσει να μαλακώνει, μπορούμε να το κόψουμε με ψαλίδι στα δύο κι ύστερα και σε περισσότερα κομμάτια, χωρίζοντας τα πλοκάμια και κόβοντας στη μέση την κουκούλα του.
Όταν το χταπόδι μαλακώσει εντελώς και τρυπιέται πανεύκολα με το πηρούνι, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.
Βάζουμε τα κομμάτια σε γυάλινο βάζο και τα περιχύνουμε με λάδι μέχρι να καλυφθούν καλά. Το χταπόδι συντηρείται στο λάδι και το λάδι, με τη σειρά του, παίρνει άρωμα και νοστιμιά απ’ το χταπόδι.
Ένα πλοκάμι συνοδεύει εξαιρετικά ένα πιάτο φακή, ιδίως αν ρίξουμε στο πιάτο και 2 κουταλιές από το λάδι του χταποδιού.
Και, βέβαια, θα ήμασταν μεγάλα κορόιδα αν βάζαμε όλο το χταπόδι σε βάζο για μελλοντική κατανάλωση και δεν τρώγαμε το μισό επιτόπου. Το περιχύνουμε με λίγο λάδι, προαιρετικά ξύδι ή/και λίγο από το ζουμί του, το αρωματίζουμε με ρίγανη και …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου