Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Κοχύλια με πέστο μπρόκολου και ρεβύθια …

… Πέστο μας κι αυτό, μικρή άσχετη. Ότι το πέστο γίνεται μόνο με βασιλικό. Με δεκάδες πρασινάδες γίνεται – με ρόκα, με μαϊντανό, με σπανάκι, με μπρόκολο, για να μην περάσω και στις κοκκινάδες – με πιπεριές Φλωρίνης, με ντομάτες λιαστές και μη, με τόνο και πάει λέγοντας.
Διότι, στην πραγματικότητα, πέστο είναι η μέθοδος και κατ’ επέκτασιν το αποτέλεσμά της. Εκ του ιταλικού pestare, που σημαίνω χτυπώ στο γουδί και ισχύει για οποιαδήποτε σάλτσα παρασκευάζεται εκεί.
Εμείς κρατάμε το όνομα, προσπερνάμε το γουδί και το γουδοχέρι κι ετοιμάζουμε …



Κοχύλια με πέστο μπρόκολου και ρεβύθια


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ



υλικά:
1 μέτριο μπρόκολο
250 γρ. ζυμαρικό (κοφτό, βίδες)
1/4 κούπας τριμμένο ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά (ή γραβιέρα)
ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
4 κουταλιές λάδι
6-7 κλωναράκια μαϊντανός
250 γρ. βρασμένα ρεβύθια (ή φασόλια)

 

 


Κόβουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε μικρά κομμάτια και τα βράζουμε, μαζί με το σκόρδο, σε άφθονο αλατισμένο νερό για 5΄, ή μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και βράζουμε στο ίδιο νερό το μακαρονάκι, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Βάζουμε το μπρόκολο στην κουζινομηχανή ή το multi, μαζί με το σκόρδο, το λάδι, το ρεγκάτο, το μαϊντανό χωρίς τα κοτσάνια, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Αλέθουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα, ένα πέστο μπρόκολου.



ΑΡΧΗ

ΜΕ ΤΥΡΙ

ΠΕΣΤΟ



Κρατάμε 1 κούπα από το νερό των μακαρονιών, τα στραγγίζουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το πέστο μπρόκολου, λίγο από το νερό που κρατήσαμε για να γίνει πιο κρεμώδης η σάλτσα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. 

Ρίχνουμε και τα ρεβύθια, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε την κατσαρόλα για 2΄-3΄ ξανά στο ζεστό μάτι και κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα.



ΜΑΖΙ

ΚΑΙ ΡΕΒΥΘΙΑ



Σερβίρουμε, προαιρετικά με τριμμένο τυρί.



ΚΟΝΤΙΝΟ

ΤΥΡΙ

ΕΤΟΙΜΑ

ΦΛΟΥ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου