Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Μαρουλόσουπα …

… Η απαγωγή της Μαρουλίτας δεν έγινε από μένα, κύριε αστυνόμε. Το ξέρω ότι βρήκατε στην κουζίνα μου μια κατσαρόλα με λαχταριστή μαρουλόσουπα και στα σκουπίδια μου μερικά κιτρινισμένα φύλλα, αλλά ποτέ δε θα τολμούσα να βλάψω τη θρυλική Μαρουλίτα των παιδικών μας χρόνων. Η Μαρουλίτα μας μεγάλωσε, αλλά όχι κυριολεκτικά.
Και τώρα που το παρακάναμε με το κρέας και χρειαστήκαμε λίγη αποτοξίνωση με μια ελαφριά μαρουλόσουπα, αξιοποίησα το γέρικο μαρούλι που δε χώρεσε στην κυριακάτικη σαλάτα. Παράξενη σούπα για Αποκριές, αλλά μου θύμιζε λίγο το παραδοσιακό μπουρανί της Καθαροδευτέρας, που γίνεται με τσουκνίδες και χόρτα στον Τύρναβο κι είπα να πρωτοτυπήσω με μια …


Μαρουλόσουπα


ΜΠΩΛ


υλικά:
1 μέτριο μαρούλι
1 πατάτα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά αρωματικό βούτυρο
1 κύβος κότας
4-4,5 κούπες ζεστό νερό
1 πρέζα ξερός κόλιαντρος

Για το σερβίρισμα:
στραγγιστό γιαούρτι/τυρί cottage/κατίκι
μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορος

 




Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα σωτάρουμε σε 2 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο για 5΄, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το μαρούλι χοντροκομμένο και την πατάτα σε κύβους.



ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ

ΚΙ Η ΠΑΤΑΤΑ



Τα σωτάρουμε για 5΄ ανακατεύοντας τακτικά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με τον κόλιαντρο. Ρίχνουμε τον κύβο, διαλυμένον στο ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σούπα για 30΄. 

Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ και, αν μας φαίνεται πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό ακόμη. Αντίθετα, αν μας φαίνεται αραιή, τη βράζουμε λίγο ακόμη ξεκαπάκωτη και σε δυνατή φωτιά.



ΒΡΑΣΙΜΟ

ΒΕΛΟΥΤΕ



Σερβίρουμε τη σούπα σκέτη, με μια κουταλιά γιαούρτι ή cottage, πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο και συνοδεύουμε με κρουτόν.



ΣΚΕΤΗ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΑΝΑΜΙΞΗ

ΑΝΩΘΕΝ

ΤΡΩΜΕ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου