Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

Τι French toast …

… και πρασινάλογα μου τσαμπουνάτε κυρία Martha (Stewart) μου; Εκεί στην Εσπερία, όπου κατοχυρώθηκε η συνταγή πριν ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο ως κλασσικό συστατικό του ευρωπαϊκού πρωινού, δεν ξέρουν ότι εμείς, εκτός που χτίζαμε Παρθενώνες όταν αυτοί έτρωγαν βελανίδια, φτιάχναμε και αυγόφετες όταν αυτοί έτρωγαν ακόμη ρίζες.
Διότι τι παραπάνω είναι το French toast από τις πολυαγαπημένες αυγόφετες; Δεν υπάρχει περιοχή της Ελλάδας και γιαγιά που να μην τις έφτιαχνε, με φρέσκα αυγά και ζυμωτό ψωμί, κατά προτίμηση λίγο μπαγιάτικο.
Μόνο που εμείς τις προτιμούσαμε κυρίως αλμυρές, με αλατοπίπερο, και τις τρώγαμε με φέτα ή γιαούρτι. Ενώ η γαλλική συνταγή τις θέλει γλυκές, με μέλι και κανέλλα …


Αυγόφετες με μέλι και μπανάνα



ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
1 αυγό
1/2 κούπα άπαχο γάλα
1 κουτ. γλ. καστανή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
κανέλλα
4 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση ολικής)
1 μπανάνα
μέλι (κατά προτίμηση εσπεριδοειδών ή ακακίας)



Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σ’ ένα τηγάνι. Χτυπάμε σε βαθύ πιάτο το αυγό μαζί με το γάλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, κανέλλα και αλάτι,  ανακατεύουμε καλά και βουτάμε τις φέτες του ψωμιού στο μείγμα του αυγού και από τις δύο πλευρές.



ΑΥΓΟ

ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ



Τηγανίζουμε τις αυγόφετες μέχρι να χρυσίσουν και να τραγανίσουν, γυρνώντας τες μία φορά.



ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
  

ΤΡΑΓΑΝΗ



Βάζουμε τις αυγόφετες σε πιάτο και μοιράζουμε επάνω τους τη μπανάνα, κομμένη σε ροδέλες.



ΦΕΤΕΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ


Περιχύνουμε με μέλι, αρωματίζουμε με κανέλλα και τρώμε.



ΕΤΟΙΜΕΣ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου