… Κυριλόγιαννος πλέον, και ουχί Φτωχόγιαννος, διότι ανέβηκε κατηγορία. Αναβαθμίστηκε και αναβαπτίστηκε. Ο μπακαλιάρος, βεβαίως-βεβαίως, ο και Φτωχογιάννης αποκαλούμενος. Φτωχός-φτωχός, αλλά κουβαρντάς φτωχός. Τέτοια μεγαλεία ούτε στον ύπνο του.
Ε, ρε μέγκλες και λεβεντιές, που έλεγε κι ο Τσιφόρος. Ξαπλωμένος φαρδύς-πλατύς στην πιατέλα του, φιλεταρισμένος, τυλιγμένος σε μανδύα από προσιούτο, και με πολύχρωμη συνοδεία – ίδιος μεσαιωνικός άρχοντας με τους τζουτζέδες του …
Μπακαλιάρος φιλέτο σε προσιούτο με χάντρες και λαχανικά
υλικά:
300 γρ. φασόλια χάντρες
3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι)
2 σκελίδες σκόρδο
150 γρ. φρυγανιά
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
πάπρικα γλυκειά
10 λεπτές φέτες προσούτο (ή καπνιστό ζαμπόν)
700 γρ. μπακαλιάρος φιλέτο
4 δαφνόφυλλα
λαχανίδα ή μαρούλι ή πράσινο λάχανο
Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 40΄).
Πλένουμε καλά το μπακαλιάρο και αφαιρούμε το δέρμα τραβώντας το.
Αλέθουμε στο multi μαζί τη φρυγανιά, το σκόρδο και το μαϊντανό. Ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι, αλατοπίπερο και πάπρικα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Σε αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε τις φέτες του προσιούτο φροντίζοντας να αλληλεπικαλύπτονται και να δημιουργούν ένα στρώμα χωρίς κενά.
Σκορπίζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα της φρυγανιάς και βάζουμε το μπακαλιάρο στο κέντρο του στρώματος που δημιουργήσαμε.
Καλύπτουμε με το μείγμα της φρυγανιάς.
Γυρίζουμε τις άκρες του προσιούτο πάνω από το μπακαλιάρο ώστε να καλυφθεί ολόκληρος και ομοιόμορφα.
Βάζουμε μισό δαφνόφυλλο σε κάθε ένωμα και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
Μεταφέρουμε το ψάρι, μαζί με το αντικολλητικό χαρτί, σε ταψάκι και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄περίπου. Αν πάρει χρώμα πολύ νωρίς, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε στα τελευταία λεπτά του ψησίματος.
Παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι σ’ ένα τηγάνι και ρίχνουμε τα φασόλια, στραγγισμένα και καλά ξεπλυμένα,τη λαχανίδα ή το μαρούλι, τις πιπεριές, αλατοπίπερο και πάπρικα. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15΄-20΄.
Βάζουμε τα φασόλια σε μεγάλη πιατέλα και ξαπλώνουμε στο κέντρο το μπακαλιάρο.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες, κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε αμέσως.
Εναλλακτικά, μπορούμε να συνοδεύσουμε το μπακαλιάρο μόνο με λίγη ρόκα, με λάδι και μπαλσάμικο.
Θα μπορούσαμε ακόμη να πολτοποιήσουμε τα φασόλια, αραιώνοντάς τα με λίγο ζεστό νερό, και να φτιάξουμε έναν πουρέ που θα προσομοιάζει στο αρχαιοελληνικό “έτνος”.
Και θα έχουμε την ευκαιρία να αναφωνήσουμε, πάντα λόγω της ημέρας, “Ζήτω το έτνος” …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου