Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Μανιτάρια πρασοσέλινο …

In memoriam εκείνου που αγαπούσε τα μαν’τάρια. 
Προσπάθησα να τα γέψει με όσο περισσότερους τρόπους μπορούσα …


Μανιτάρια πρασοσέλινο



ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
 


υλικά:
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια*
15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
2 σκελίδες σκόρδο  
700 γρ. πράσα (χωρίς τα φύλλα)
1 μεγάλο μάτσο σέλινο
1 κουταλιά ξερό θυμάρι
ξύσμα από 1 λεμόνι
πάπρικα γλυκειά, δυόσμος ξερός
1 κουταλιά βούτυρο, 1 κουταλιά λάδι

Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
χυμός από 1-2 λεμόνια





* Όπως συμβαίνει συνήθως, η μεγαλύτερη ποικιλία δίνει και περισσότερη νοστιμιά. Χρησιμοποιούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, ανάμεικτα μανιτάρια, άσπρα, πλευρώτους και καφέ. Αν έχουμε αποξηραμένα, τα μουλιάζουμε πρώτα για 30΄ σε ζεστό νερό, το οποίο κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα.




Ζεσταίνουμε το βούτυρο -αν έχουμε βούτυρο με αρωματικά βότανα, ακόμη καλύτερα- μαζί με το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε όλα τα μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια. Μαζί και το σκόρδο, πολτοποιημένο ή σε φετάκια, και το θυμάρι. Τα σωτάρουμε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά για 5΄ και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σ’ ένα πιάτο.



ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΡΧΗ
 

ΕΤΟΙΜΑ  ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ



Στο ίδιο λάδι σωτάρουμε για 10΄ τα πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες. Προσθέτουμε και το σέλινο ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε για άλλα 5΄, μέχρι να μαραθεί και το σέλινο. Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε.



ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ



Νοστιμίζουμε και αρωματίζουμε με το ξύσμα, την πάπρικα και το δυόσμο.



ΞΥΣΜΑ

ΜΠΑΧΑΡΙΑ



Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το νερό στο οποίο μούλιασαν τα μανιτάρια και άλλα 600-700 ml ζεστό νερό, καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30΄-40΄, ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. 

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και, αν το υγρό του φαγητού μας φαίνεται πολύ, βράζουμε για άλλα 5΄, σε δυνατή φωτιά και με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα.



ΒΡΑΣΙΜΟ

ΒΡΑΣΜΕΝΑ




Ετοιμάζουμε το
αυγολέμονο και αυγοκόβουμε το φαγητό. Ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα.



ΑΥΓΟΚΟΜΜΑ

ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ



Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για 5΄ και σερβίρουμε.



ΚΟΝΤΙΝΟ


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ













4 σχόλια:

  1. Χαμός!!! Φαίνεται φανταστικό, το ετοιμάζω τώρα! ΜΙΑΜ! Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Όσο για το φαγητό, είναι τόσο λαχταριστό όσο φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή