Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Μαρμελάδα μανταρίνι …

... My darling clementine,

 my-darling-clementine-poster Clementine_04 

πώς βρέθηκαν πρωτοχρονιάτικα στην κουζίνα μου ο σερίφης Wyatt Earp και τ’ αδέρφια του, ο σκληροτράχηλος Doc Holliday κι η συμμορία των Clanton, πώς ζωντάνεψε η θρυλική αναμέτρηση στο OK Corral –30 πυροβολισμοί σε 30 δευτερόλεπτα, σου λέει, έπεσαν- πώς έγινε το σπίτι μου Αμέρικαν μπαρ; 
Εγώ μια μαρμελάδα μανταρίνι ήθελα να φτιάξω, να γεμίσει αρώματα εσπεριδοειδών η νέα χρόνια, να γλυκαθεί ο καινούριος χρόνος …


Μαρμελάδα μανταρίνι 



ΒΑΖΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά: 
1.300 γρ. μανταρίνια (καθαρό βάρος) 
1 κιλό ζάχαρη 
1 ποτήρι νερό 
χυμός από μισό λεμόνι






Καθαρίζουμε τα μανταρίνια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. 

Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ελάχιστο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. 

Πολτοποιούμε τα μανταρίνια με το ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. 

Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά. 

Μόλις σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια, τον συγκεντρώνουμε με κουτάλι στις άκρες της κατσαρόλας και τον αφαιρούμε προσεκτικά.



ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ     ΑΦΡΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ



Βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. 

5΄ πριν την κλείσουμε ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. 

Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια.



ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ


ΓΕΜΙΣΜΑ ΒΑΖΟΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση απ’ το να βάλεις τα υπολείμματα της φρέσκιας μαρμελάδας, που μένουν στον πάτο και τα τοιχώματα της κατσαρόλας, σε φρυγανισμένο ψωμί ή σε στραγγιστό γιαούρτι.


ΣΤΟ ΨΩΜΙ    ΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου