Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Κιουνεφέ το τουρκικόν …

Η μέρα της ρικότας ήταν αυτή που έζησα την περασμένη εβδομάδα, ίδια κι απαράλλαχτη με τη μέρα της μαρμότας.
Τι ήταν να βρω ιταλική ρικότα σε καλή τιμή; 
Forgive me father, for I have sinned. Ως συνήθως παρασύρθηκα κι αγόρασα τόσα σκαφάκια που μπορώ, όταν αδειάσουν, να φτιάξω μια πιστή μινιατούρα του σινικού τείχους. Οι προθέσεις μου ήταν καλές καγαθές, απ’ αυτές που στρώνουν το δρόμο για την κόλαση.
Ήθελα, τώρα που επιτέλους βγήκαν τα μοσχομυριστά και ζουμερά ελληνικά λεμόνια, να σου φτιάξω εκείνο το ιταλικό
τσιζκέικ με λεμόνι που σε ξετρελλαίνει. Μόνο που εκτός απ’ αυτό σου έφτιαξα τορτελίνι με ρικότα (μείον 1 σκαφάκι), γεμιστή μηλόπιτα (μείον 2 σκαφάκια), πράσινες πιπεριές τουρσί στο τηγάνι (μείον 3 σκαφάκια), έβαλα και λίγη ν’ αρτύσω την πιπερόπιτα Φλωρίνης  (μείον 4 σκαφάκια) κι είπα με τα τελευταία να φτιάξω ένα κιουνεφέ.
Σού ’χω ξαναφτιάξει
κιουνεφέ και στο ταψί και στο τηγάνι, με ανθότυρο όμως. Τώρα θα φτιάξω την τούρκικη συνταγή με το κοντοκομμένο κανταΐφι και την τσαχπινιά στο ψήσιμο …


Κιουνεφέ το τουρκικόν



ΠΙΑΤΑΚΙ ΠΛΑΪ   


υλικά:
225 γρ. κανταΐφι
100 γρ. μαργαρίνη λυωμένη
2 κουταλιές γάλα
200 γρ. ρικότα 


Για το σιρόπι:
          1,5 κούπα νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά χυμός λεμονιού 


Για το ταψάκι: 
2 κουταλιές πετιμέζι
μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου





Ξεκινάμε από το σιρόπι, σιγοβράζοντάς το για 10΄. 

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βάζουμε λίγο-λίγο το κανταΐφι στο multi και το ψιλοκόβουμε. 

Επειδή μπορεί να τυλίγεται γύρω από το μαχαίρι και να μας δυσκολέψει, μπορούμε να το κόψουμε με ψαλίδι. 

Βουτυρώνουμε το ταψάκι και το ραντίζουμε με μια κουταλιά πετιμέζι. 

Αλείφουμε καλά με τα δάχτυλά μας τον πάτο του ταψιού και απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το ψιλοκομμένο κανταΐφι. 

Πιέζουμε καλά με την παλάμη μας ώστε το κανταΐφι να κολλήσει. 

Βάζουμε στα μικροκύματα τα 100 γρ. μαργαρίνη μαζί με το γάλα.

Ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα το κανταΐφι που στρώσαμε στο ταψάκι. 

Απλώνουμε τη ρικότα και ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι.



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΑΨΙΟΥ
   
ΜΕ ΡΙΚΟΤΑ



Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι, πιέζουμε ξανά πολύ καλά με τις παλάμες μας και ραντίζουμε με την υπόλοιπη λυωμένη μαργαρίνη.




ΣΚΕΠΑΣΜΑ
   
ΠΑΝΩ ΣΤΡΩΣΗ   ΒΟΥΤΥΡΩΜΑ  



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, μέχρι να ροδίσει (περίπου 15΄-20΄). 

Αναποδογυρίζουμε το κιουνεφέ σ’ ένα πιάτο και αλείφουμε ξανά τον πάτο του ταψιού με μαργαρίνη και 1 κουταλιά πετιμέζι. 

Ξαναβάζουμε το κιουνεφέ στο ταψί, με την ψημμένη πλευρά προς τα κάτω και ψήνουμε για άλλα 15΄-20΄, μέχρι να ροδίσει και αυτή η πλευρά.



ΓΥΡΙΣΜΑ
    ΨΗΜΕΝΟ 



Ξεφουρνίζουμε και σιροπιάζουμε αμέσως το κιουνεφέ με το χλιαρό σιρόπι.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου