Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Μήλα κομπόστα με σοκολατένια κρέμα …

… Γκατζετάκια δε με λες με τίποτα. Το κινητό μου είναι μια παντόφλα των 19.90, το λάπτοπ μου μια γραφομηχανή που έχει οθόνη, το συζυγικό τάμπλετ το χρησιμοποιώ μόνο σε υπέρτατη ανάγκη, μετά φόβου Θεού και με την ψυχή στα δόντια. 
Το ίδιο συμβαίνει και με τα της κουζίνας μου. 
Σε αντίθεση με την αδερφή μου - που λατρεύει να γεμίζει με πάθος πραγματικού συλλέκτη τα συρτάρια της ωραιοτάτης κουζίνας της με ό,τι νεώτερο κυκλοφορεί για να λύνει τα χέρια της σύγχρονης νοικοκυράς, με όλα αυτά δηλαδή που εμένα με κουράζουν και μ’ εκνευρίζουν αφάνταστα διότι πού ακούστηκε να φοράς πανοπλία δαχτύλων για να κόψεις το κρεμμμύδι ή “δαχτυλίδι” για να καθαρίσεις φασολάκια - διαθέτω μόνο τα απολύτως απαραίτητα εργαλεία. Έναν αυγοκόφτη, τον κλασσικό οικονόμο για πατάτες και καρότα, τον ξεκουκουτσωτή των κερασιών και το μαραφέτι που βγάζει τα κουκούτσια από μήλα και φιρίκια.
Γι’ αυτό και παραξενεύτηκα κι εγώ η ίδια όταν το χέρι μου απλώθηκε κι αγόρασε έναν τεμαχιστή μήλων, έστω κι αν με τράβηξε το ζωηρό πράσινο χρώμα του κι όχι η όποια χρησιμότητά του. Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι είναι πολύ βολικός και έξυπνα σχεδιασμένος και πολύ με βοήθησε όταν έφτιαξα μια ιταλική συνταγή με τη ρομαντική ονομασία “rustica alle mele ” …


Μήλα κομπόστα με σοκολατένια κρέμα




ΠΟΤΗΡΙΑ ΠΛΑΪ  



υλικά:
4 μικρά μήλα
80 γρ. καστανή ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 βανίλια 


Για τη σοκολατένια κρέμα: 
100 γρ. σοκολάτα
50 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
10 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουταλιά γάλα





Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες και μετά σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη, τα 30 γρ. βούτυρο και τη βανίλια. 

Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15΄, ανακατεύοντας τακτικά. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 

Μοιράζουμε τα μήλα σε 4-5 ποτήρια. 


ΜΗΛΑ ΒΡΑΣΙΜΟ
    ΚΟΜΠΟΣΤΑ



Σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη λυώνουμε σε μπαιν μαρί, μαζί με την κρέμα γάλακτος, τα 10 γρ. βούτυρο και τη 1 κουταλιά γάλα. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. 

Η κρέμα είναι ρευστή στην αρχή, κρυώνοντας όμως αρχίζει να πήζει. 

Τη δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη 2-3 φορές καθώς κρυώνει, για να αφρατέψει. 

Όταν η κρέμα πήξει τόσο που να “στέκεται”, τη βάζουμε σε κορνέ με φαρδύ στόμιο.



ΣΟΚΟΛΑΤΟΚΡΕΜΑ
   
 ΚΟΡΝΕ ΚΟΝΤΙΝΟ



Μοιράζουμε την κρέμα στα ποτήρια και τα αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο – αν κι εμείς τα καταβροχθίσαμε επιτόπου.



ΠΟΤΗΡΙΑ ΑΝΩΘΕΝ
 



ΠΟΤΗΡΙΑ




Ιδού και το θαυματουργόν εργαλείον:









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου