Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Πενάκι με σαλάμι σε πικάντικη σάλτσα …

... Εγώ ειμί πτωχός

ΠΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΝΗΣ 

και πένης. Εντάξει, όχι ακριβώς, αλλά συγγραφική αδεία. Πάντως δεν θα φτιάξω πένες αλλά πενάκι – μικρό και ταπεινό. Και μάλιστα με μια απλούστατη σάλτσα τριών υλικών, οικονομικότατη σε κόστος και πλουσιότατη σε νοστιμιά ...


Πενάκι με σαλάμι σε πικάντικη σάλτσα



ΕΤΟΙΜΟ
  



υλικά:
250 γρ. πενάκι
200 γρ. σαλάμι πικάντικο (τύπου Μιλάνου ή Λευκάδας)
400 γρ. τοματάκια αποφλοιωμένα (ολόκληρα ή σε κομμάτια)
1 μέτριο άσπρο κρεμμύδι ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί
μια τούφα μαϊντανός 


1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)




Κόβουμε το σαλάμι σε λεπτές φέτες και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. 

Σε μέτρια φωτιά και σε 2-3 κουταλιές λάδι ροδίζουμε τα κρεμμύδια μαζί με την καυτερή πιπεριά. 

Προσθέτουμε το σαλάμι, τα φέρνουμε 2-3 γύρες όλα μαζί και σβήνουμε με το κρασί. 

Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τα τοματάκια (αν είναι ολόκληρα τα σπάμε σε κομμάτια), σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15΄-20΄, ανακατεύοντας πού και πού και αλατίζοντάς τη στο τέλος. 

Βράζουμε το πενάκι σε αλατισμένο νερό, αφήνοντάς τo al dente, τo βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τo ρίχνουμε στο σκεύος με τη σάλτσα. 


Νοστιμίζουμε με το μαϊντανό και το τυρί σε φλοίδες, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.



ΑΝΑΜΙΞΗ
     ΜΕ ΜΑΪΝΤΑΝΟ


ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΟΝΤΙΝΟ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου