Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αλμυρό κανταΐφι με πράσα και κιμά …

... Θα σ’ αρπάξω απ’ το τσουλούφι 

ΘΑ ΣΕ ΠΙΑΣΩ ΑΠ ΤΟ ΜΑΛΛΙ

 και θα σε φέρω γυροβολιές τέσσερις. Απαράδεκτη πρακτική για γυναίκες. Ενδεδειγμένη μόνο για  κανταΐφι. Αν δεν το ξάσεις καλά, να ξεχωρίσουν οι ίνες του και ν’ αφρατέψει, δε θα γίνει τραγανό και καλοψημμένο. Είτε το χρησιμοποιήσεις για γλυκό, είτε για μια ασυνήθιστη αλμυρή εκδοχή …


Αλμυρό κανταΐφι με πράσα και κιμά




ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
 



υλικά:
500 γρ. κανταΐφι
500 γρ. κιμάς (χοιρινός ή μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
500 γρ. πράσα
250 γρ. ανθότυρο
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
άνηθος ή μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι
λίγο άσπρο κρασί
λυωμένη μαργαρίνη


Επιπλέον: 
2 αυγά
2 ποτήρια γάλα




Σε δυνατή φωτιά και λίγο λάδι σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να γίνει σπυρωτός.

 Τον βγάζουμε απ’ το τηγάνι και ρίχνουμε τα πράσα, ανακατεύοντας τα για 4΄-5΄. 

Τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο νερό, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν. 

Ξαναρίχνουμε τον κιμά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μαζί μερικές βράσεις. 

Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά. 

Ρίχνουμε το ανθότυρο, το γιαούρτι και τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά.


ΚΙΜΑΣ ΚΟΝΤΙΝΟ
   
ΠΡΑΣΑ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΓΕΜΙΣΗ 


Χωρίζουμε το καντα
ΐφι σε δύο ίσα μέρη και το ξαίνουμε καλά, τραβώντας το με τα δάχτυλά μας προς τα πάνω, για να ξεχωρίσουν καλά οι ίνες του. 

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί ή πυρέξ, διαστάσεων 32x36 εκ (περίπου) και στρώνουμε το μισό κανταΐφι, ρίχνοντάς το από ψηλά, χωρίς να το πιέζουμε καθόλου για να μείνει αφράτο.

 Φροντίζουμε να καλύψουμε και τα τοιχώματα του ταψιού και ραντίζουμε το κανταΐφι με μαργαρίνη.



ΞΑΣΙΜΟ
   
ΒΑΣΗ 2 



Στρώνουμε τη γέμιση και την καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, ραντίζοντάς το ξανά με μαργαρίνη.



ΓΕΜΙΣΗ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
   
 ΠΑΝΩ ΣΤΡΩΣΗ



Χτυπάμε τα 2 αυγά και τα ανακατεύουμε με τα 2 ποτήρια γάλα. 

Κόβουμε το κανταΐφι σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών. 

Το αφήνουμε για 35΄-40΄, να τραβήξει τα υγρά και να φουσκώσει.



ΜΙΓΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ    ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ
 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄-50΄.



ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
   
ΨΗΜΕΝΟ ΠΛΑΪ


ΠΙΑΤΟ





ena exipno exipno moutro

Σκηνοθεσία: Γιάννη Δαλιανίδη
Σενάριο: Νίκου Τσιφόρου, Πολύβιου Βασιλειάδη
(κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου τους "Ο Τηλέμαχος τρύπωσε")

“Κατά πρώτον λέω “μπαρντόν”, καθότι είμαι κι ευγενής. Και κατά δεύτερον θα σ’ αρπάξω απ’ το τσουλούφι και θα σε φέρω γυροβολιές τέσσερις. Τι ήρθες να ενοχλήσεις τον άνθρωπο; Επειδή έμαθες ότι κόλλησε σ’ ένα μισθό, ήρθες να του φας τα μισά; ΙΚΑ είσαι;”










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου