Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Φασολάκια με λουκάνικα στον ταβά …

... Αχ, θέλησα να κάνω γιούργια 
στην ποδιά σου την καινούρια. 
Ή μήπως στον ταβλά με τα κουλούρια; Σε τίποτε απ’ τα δύο. Φασολάκια ξεκίνησα να φτιάξω σήμερα το πρωί. Φασολάκια πλατειά, να φέρουν έστω κι απ’ την παγωνιά του καταψύκτη μια ψευδαίσθηση καλοκαιριού, τώρα που δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε απ’ τα σώματα του καλοριφέρ. Κι εξερευνώντας τις προμήθειες του καταψύκτη, ξετρύπωσα κι ένα ξανθιώτικο πέταλο απ’ το Μπαντάκ, ό,τι πρέπει για να νοστιμίσει τα φασολάκια.
Εκεί λοιπόν που οραματιζόμουν το αποτέλεσμα, δεν ξέρω γιατί μου ήρθε στο μυαλό η εικόνα ενός ταβά. Με τα φασολάκια  απλωμένα μπέικα ανάμεσα στα λουκάνικα και πάνω στη σάλτσα, με τις άκρες τους να ξεχωρίζουν ξεροψημμένες και τραγανές, με το ζουμάκι λιγοστό αλλά δεμένο. Πότε άραγε να είχα δει φασολάκια στον ταβά; Και πού τα θυμήθηκα ξαφνικά;
Ώρα ακατάλληλη για ψυχανάλυση, καταλληλότατη όμως για μαγείρεμα. Και περιούσιο σκεύος, το κοντινότερο που διαθέτω σε ταβά ή σινί, ένα ρηχό ανοξείδωτο ταψί, αγορασμένο στα τενεκετζίδικα της οδού Ηφαίστου, στην
Κομοτηνή


Φασολάκια με λουκάνικα στον ταβά



ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
 



υλικά:
1 κιλό πλατιά φασολάκια
1 πέταλο ή 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κονσέρβα (400 γρ.) κονκασέ ή τομάτα στον τρίφτη
1 κουταλιά τοματοπελτές
μαϊντανός ψιλοκομμένος
ζεστό νερό ή ζωμός
λίγο κρασί





Σε λίγο νερό και μέτρια φωτιά αχνίζουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει, ρίχνουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε τα λουκάνικα. 

Τα σωτάρουμε ανακατεύοντας και σβήνουμε με λίγο κρασί. 

Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό και βράζουμε τη σάλτσα για 5΄. 

Ρίχνουμε τα φασολάκια και τα ανακατεύουμε προσεκτικά να αναμειχθούν με τη σάλτσα. 

Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπαστούν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια (περίπου 30΄). 

Αδειάζουμε το φαγητό μαζί με τη σάλτσα του σε λαδωμένον ταβά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και ν’ αρχίσουν να στεγνώνουν τα φασολάκια (30΄-40΄).



ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
     
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου