Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Σφολιάτα με ανανά και άρωμα πορτοκαλιού ...

… Στην εποχή μου, τη μακρινή εκείνη εποχή των παγετώνων, τα ΑΤΙΑ ήταν το πιο δημοφιλές θέμα συζήτησης στις παρέες των πιτσιρικάδων. Όχι τα καθαρόαιμα άλογα των ποιητών που τρέχουνε σ' ονειρικά λιβάδια, αλλά τα UFO- τα Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενα Αντικείμενα. 
Οι θεωρίες συνωμοσίας έδιναν κι έπαιρναν, δεν είχαμε και τις σημερινές απεριόριστες εκδοχές και δυνατότητες πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, οπότε κάθε νέα πληροφορία πυροδοτούσε και νέες εντάσεις.
Η φίρμα της εποχής ήταν ο
Έριχ φον Ντένικεν κι είχαμε μοιραστεί σε δυο στρατόπεδα. Οι μισοί ορκίζονταν στην αυθεντία του – ευαγγέλιο τα λόγια σου, κοπέλα μου- κι οι υπόλοιποι τον αποκαλούσαμε υποτιμητικά φον Ντενεκέ.
Γιατί αυτό το trip down memory lane στα ξαφνικά; Γιατί η φωτογραφία της συνταγής που μου τράβηξε το μάτι, μια ορεκτικότατη σφολιάτα γεμισμένη με ανανά, μου θύμισε  ιπτάμενο δίσκο. Και όντως, όταν την έφτιαξα ένα ΑΤΙΑ προσγειώθηκε στην κουζίνα μου.
Α(νανάς)
    Τ(ροπικός)
  Ι(δανικό)
                    Α(πογευματινό) …



Σφολιάτα με ανανά και άρωμα πορτοκαλιού 


υλικά:
350 γρ. ανανάς (φρέσκος ή από κονσέρβα)
40 γρ. ζάχαρη
20 γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
χυμός από 2 πορτοκάλια
2-3 κουταλιές γάλα
2 φύλλα σφολιάτας




Βάζουμε σε κατσαρολάκι το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το βούτυρο. 

Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τον ανανά σε κύβους και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά κι ο ανανάς να μείνει με λίγο πηχτό σιρόπι. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 1 ώρα.

Ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη τα φύλλα της σφολιάτας  και κόβουμε δύο στρογγυλούς δίσκους με διάμετρο 24 εκ. 



ΑΝΑΝΑΣ ΣΤΟ ΜΠΩΛ

ΚΟΨΙΜΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ    ΔΙΣΚΟΣ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ



Βάζουμε τον έναν δίσκο σε βουτυρωμένη φόρμα και τον τρυπάμε παντού με πηρούνι. 

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και την καλύπτουμε με το δεύτερο δίσκο. 

Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα και κάνουμε μικρές χαρακιές με μαχαίρι ή τρυπάμε παντού με πηρούνι. 




ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, μέχρι να χρυσίσει (περίπου 30΄ ). 

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.




 ΕΤΟΙΜΗ ΠΛΑΪ




Με τη σφολιάτα που περισσεύει, μπορούμε να φτιάξουμε
σιροπιαστές μηλόπιτες
, μικρά στιγμιαία μιλφέιγ, ρολάκια με λουκάνικο, ή με φέτα και λιαστές ντομάτες, ή αλμυρά ή γλυκά κορνεδάκια.



Επιμύθιον:
 
I also hope for the continuing popularity of books like “Chariots of the Gods” in high school and college logic courses, as object lessons in sloppy thinking. I know of no recent books so riddled with logical and factual errors as the works of von Daniken.”

—Carl Sagan, Foreword to The Space Gods Revealed







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου