Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Κάρυ με βραστά αυγά ...

 ... Υποθέτω ότι τα αυγά θα είναι τα μόνα που ίσως περίσσεψαν από το φετινό πασχαλινό τραπέζι. Με ακρίβεια αλλοτινού φαρμακείου αγοράζουμε πια τα πάντα, σε μερίδες εστιατορίου τα σερβίρουμε. Και καλά κάνουμε έστω και αργά, έστω και από ανάγκη. Μάλλον ρετρό πια τα αφιερώματα "τι να κάνετε το αρνάκι που περίσσεψε", σα να βλέπουμε εξώφυλλο απ' το Ρομάντσο που καμιά σχέση δεν έχει με το σήμερα. 
Οπότε επιστρέφω στα αυγά, που σπάμε με μεγάλο ενθουσιασμό αλλά δεν τρώμε με αντίστοιχο. Προσπερνάω φέτος τις προφανείς λύσεις ανακύκλωσης, σε ρώσικες, πατατοσαλάτες, μακαρονοσαλάτες ή τη μεταμόρφωσή τους σε γεμιστά, βαρκούλες ή του οξαποδώ, Θε μου σχώρα με πασχαλιάτικα, για να τα δοκιμάσω σε ένα κάρυ που έφτιαχναν οι φτωχούληδες άλλου θεού στη Βεγγάλη, όταν δεν είχαν κρέας ή ψάρι ...

 

 Κάρυ με βραστά αυγά


 

υλικά:
4 αυγά
3-4 πατάτες (περίπου 400 γρ.)
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 δαφνόφυλλα
1 μεγάλη ντομάτα
λίγος τοματοπελτές

κάρδαμο, κύμινο, κουρκουμάς,
1 πρέζα κανέλλα ή ένα μικρό κανελλόξυλο




Αν δε χρησιμοποιήσουμε πασχαλιάτικα που περίσσεψαν, βράζουμε τα αυγά για 8΄ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια (περίπου 3 εκ.)




Βάζουμε σε μπωλ 1 κουταλιά ηλιέλαιο, 2 πρέζες κουρκουμά και λίγο αλάτι.





Ρίχνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε να αλειφθούν.





Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα 2 κουταλιές ηλιέλαιο και ρίχνουμε τις πατάτες.





Τηγανίζουμε για 6΄-7΄ ανακατεύοντας τακτικά ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. 





Παράλληλα καθαρίζουμε τα αυγά γελώντας ασταμάτητα και μέχρι να μας βγουν δάκρυα από τα μάτια.





Φτιάχνουμε ένα αντίστοιχο με το προηγούμενο μείγμα με ηλιέλαιο, κουρκουμά και αλάτι και ρίχνουμε τα αυγά.

Ανακατεύουμε να καλυφθούν και να πάρουν γεύση από το μείγμα των μπαχαρικών.





Βγάζουμε τις πατάτες από τη σωτέζα σε πιάτο. 





Ρίχνουμε στη σωτέζα τα αυγά και τα τηγανίζουμε 2΄-3΄, γυρίζοντάς τα για να πάρουν χρώμα.




Βγάζουμε και τα αυγά σε πιάτο.




Ρίχνουμε στη σωτέζα το κρεμμύδι, εδώ από τα κατεψυγμένα μου, και τα δαφνόφυλλα.





Σωτάρουμε μέχρι το κρεμμύδι να γυαλίσει και να μαλακώσει.





Ρίχνουμε κύμινο και κουρκουμά κατά βούλησιν και ανακατεύουμε.





Προσθέτουμε τη ντομάτα σε κυβάκια και 200 ml ζεστό νερό.





Εγώ έλαβα το θάρρος να προσθέσω και ελάχιστο πελτέ.





Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τις πατάτες και τα αυγά. 





Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄ περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.





Αν χρειαστεί, βγάζουμε το καπάκι για να εξατμιστεί τυχόν παραπανίσιο υγρό.

Νοστιμίζουμε με κάρδαμο, μια πρέζα κανέλλα και λίγο αλάτι ακόμη.

Εγώ αφού κανείς δεν έφερε αντίρρηση, ξαναέλαβα το θάρρος να προσθέσω και λίγο μαϊντανό.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 2΄-3΄.





Σερβίρουμε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου