Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Περδίκες, παραδοσιακά πασχαλινά αυγά από τα Γρεβενά ...

... Δεν είχα ακούσει ποτέ για τις περδίκες ούτε και τις είχα δει. Μέχρι σήμερα, που έβγαλα βόλτα τις έγνοιες μου στα Γρεβενά. Το μάτι drone που διαθέτω σκάναρε αστραπιαία την πλατεία και εστίασε απευθείας στα πολύχρωμα, παραδοσιακά και αριστουργηματικά κεντημένα βαμμένα αυγά. 

 

 

Παρότι το αυγό είναι γένους ουδετέρου, όλοι μιλούσαν για τα βαμμένα αυγά όπως οι Βρετανοί για τα πλοία - γένους θηλυκού. Γιατί λέτε μία και όχι ένα; ρώτησα μια ευγενέστατη κυρία δίπλα μου. Είναι η περδίκα, μου είπε. Και μου εξήγησε με δυο περιεκτικά λόγια τι εστί περδίκα.
Έ
τσι λοιπόν λένε στα Γρεβενά τα παραδοσιακά κεντημένα και βαμμένα πασχαλινά αυγά, επειδή είναι όμορφα σαν πέρδικες.

Το εργαλείο που χρησιμοποιούν είναι κάτι ανάμεσα σε καλέμι και αλλοτινή πένα. Μόνο που αντί για μελάνι, έχει μελισσοκέρι. Ζεσταίνουν την άκρη του στη φλόγα του καντηλιού και ζωγραφίζουν με το λυωμένο κερί σχέδια στην επιφάνεια του αυγού. Τα περισσότερα είναι φυτικά σχέδια, λουλούδια, κληματσίδες, συχνά όμως γράφουν στο αυγό ευχές καθώς και τη χρονιά.

Αφήνουν το κερί να στερεοποιηθεί καλά. Όταν βάλουν τα αυγά να βράσουν με τη βαφή, το κερί λυώνει και στη θέση του μένει η λευκή γραμμή των σχεδίων.


 

Οι περισσότερες νοικοκυρές επιλέγουν μόνο το παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, υπάρχουν όμως και εντυπωσιακές πολύχρωμες δημιουργίες. 


 
 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου