... Μεσοποταμία,
όχι η γνωστή, η κοιτίδα των πολιτισμών. Η άλλη που βρίσκεται λίγο έξω από την Καστοριά. Κάνεις μια μικρή διαδρομή, ούτε ένα τέταρτο δρόμος, και βρίσκεσαι σ’ έναν επίγειο παράδεισο.
Ένας απέραντος καταπράσινος χώρος για τους τυχερούς ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες, οργανωμένος και πεντακάθαρος, με φρεσκοκουρεμένο πάντα το χορτάρι, τσιμεντένια τραπέζια και πάγκους για πικνίκ και λάκκους που περιμένουν τα κάρβουνα για να ξεκινήσει το υπαίθριο μπάρμπεκιου. Αλλά και με δεκάδες βρύσες, χώρους για παιχνίδια μικρών και μεγάλων, πλατάνια που προσφέρουν ίσκιο και κλαδιά για κούνιες και αιώρες και χώρο πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα.
Δείγμα πολιτισμού είναι τέτοιοι χώροι. Σεβασμού προς τον πολίτη, προς τις οικογένειες με παιδιά. Κι όμως είναι σχετικά σπάνιοι στη χώρα μας. Δε μας λείπουν οι όμορφες τοποθεσίες, ούτε τόσο τα χρήματα. Μεράκι και διάθεση χρειάζεται κι όλα τ’ άλλα βρίσκονται.
Τώρα που εντόπισα το χώρο θα ξανάρθω οργανωμένη. Αρματωμένη με φορητά ψυγεία, σάκους πικνίκ, την κλασσική καρώ κουβέρτα για το χορτάρι και βέβαια φαγητάάά ...
1 φύλλο σφολιάτας
8-10 λιαστές ντομάτες
150 γρ. φέτα (ή ανθότυρο αν αποφεύγουμε το πολύ αλάτι)
1-2 σκελίδες σκόρδο
ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)
Πολτοποιούμε στο multi τις ντομάτες, τη φέτα και το σκόρδο.
Ρίχνουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε το μείγμα στη σφολιάτα, αφήνοντας ένα μικρό κενό στις άκρες.
Τυλίγουμε ρολό, βρέχοντας την άκρη για να κολλήσει.
Κόβουμε ροδέλες, τις αλείφουμε με αυγό ή γάλα και τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄ ή μέχρι να ροδίσουν.
Αν περισσέψουν, που δεν το βλέπω, τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και κρύα.
Μπορούμε να φτιάξουμε τα ρολάκια με οποιαδήποτε γέμιση, αλμυρή ή γλυκειά. Στη συγκεκριμένη μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις λιαστές ντομάτες με τοματοπελτέ και να παραλείψουμε το σκόρδο. Είναι ιδανικά για πικνίκ γιατί τρώγονται ωραιότατα και κρύα, στο χέρι ή στο πόδι.
Κρύα μακαρονοσαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά
υλικά:
400 γρ. κοντά ζυμαρικά (κοφτό / βίδες / πενάκι / πλεξούδες)
450 γρ. ανάμεικτα λαχανικά (εδώ κατεψυγμένα)
μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
4-5 αγγουράκια τουρσί
μαλακό κίτρινο τυρί (γκούντα ή ένταμ) σε κύβους
βραστά αυγά, ζαμπόν (προαιρετικά)
Βράζουμε τα ζυμαρικά 1΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να κρατάνε λιγάκι.
Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε γρήγορα και τα βάζουμε σε σαλατιέρα.
Βράζουμε και τα λαχανικά χωρίς να τα ξεπαγώσουμε, φροντίζοντας να παραμείνουν τραγανά και να μην παραβράσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα αγγουράκια και, αν το επιτρέπουν η χοληστερίνη και ο σωματότυπός μας, τα προαιρετικά υλικά.
Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε απαλά.
Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο να δέσει, μέχρι να τη σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου