Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Τάρτα με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα ...

 ... Δεν ξέρω γιατί οι Αμερικάνοι ξετρελλαίνονται με το συνδυασμό φυστικοβούτυρου και μαρμελάδας, ειδικά πάνω σε τάρτα, αλλά σκοπεύω να το μάθω σήμερα. Και μάλιστα άκοπα, αφού θα χρησιμοποιήσω έτοιμη ζύμη ...

 

 Τάρτα με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα


 

 

 

υλικά:
Για τη ζύμη:
1/2 κούπα βούτυρο/μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 κούπας ζάχαρη άχνη
1 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. τσ. χοντρό αλάτι

(εδώ 1 έτοιμο φύλλο ζύμης κουρού)


1/3 κούπας απαλό φυστικοβούτυρο
1/4 κούπας κόκκινη μαρμελάδα (φράουλα, κόκκινα φρούτα, ράσμπερρυ)




Βάζουμε στην κουζινομηχανή το βούτυρο/μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το αλάτι και πατάμε μερικές φορές το διακόπτη να αναμειχθούν.

Ξύνουμε με σπάτουλα ό,τι έχει κολλήσει στα τοιχώματα και δουλεύουμε το μείγμα πατώντας ξανά το διακόπτη 3΄-4 φορές.

Ρίχνουμε όλο το αλεύρι και δουλεύουμε συνεχόμενα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζονται χοντροί σβώλοι.

Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και τη ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί και της δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμου. 

Ανασηκώνουμε και διπλώνουμε τις άκρες δημιουργώντας τοιχώματα που ανασηκώνουμε.

 

 

 

Αν είμαστε μερακλήδες, τα ομορφαίνουμε πατώντας τη ζύμη ανάμεσα στα δάχτυλά μας.





Τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι όλη την επιφάνεια της τάρτας (όχι τα τοιχώματα).



 

 

 Αφήνουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για 15΄-20΄, να σφίξει και να γίνει τραγανή στο ψήσιμο.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄ περίπου.

 

 

 

Τη βγάζουμε από το φούρνο, πατάμε την επιφάνεια με μια κούπα να ξεφουσκώσει και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 12΄ ή μέχρι η ζύμη να ψηθεί και να πάρει χρώμα.

Εγώ χρησιμοποίησα έτοιμη ζύμη κουρού και ακολούθησα τις οδηγίες ψησίματος στη συσκευασία της. Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι θα μπορούσα να βάλω και τα δύο φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, για να γίνει πιο παχιά η βάση και λιγότερο μπισκοτένια.

 

 

 

 

Όσο η τάρτα είναι ακόμη ζεστή, απλώνουμε στην επιφάνειά της το φυστικοβούτυρο. 





Ζεσταίνουμε ελαφρά τη μαρμελάδα στα μικροκύματα και τη ρίχνουμε σε ακανόνιστες κουταλιές πάνω από το φυστικοβούτυρο.





Με μια οδοντογλυφίδα αναμειγνύουμε μαρμελάδα και φυστικοβούτυρο δημιουργώντας τυχαία σχήματα.

 

 

 

 

Βάζουμε ξανά την τάρτα στο φούρνο για άλλα 5΄. 

 Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 15΄.  






Κόβουμε την τάρτα σε λεπτά κομμάτια.

Τρατάρουμε.








 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου