Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Ληγμένα …

… παίρνεις; Μη βιαστείς να θυμώσεις ούτε να αρνηθείς μετά βδελυγμίας. Υποθέτω ότι λίγο-πολύ όλοι παίρνουμε ληγμένα. Εγώ πάντως παίρνω και δεν ντρέπομαι και καθόλου.
Αν μπορώ να αγοράσω κάτι στο 1/3 ή στο μισό της τιμής του γιατί να μην το κάνω; Μήπως μου περισσεύουν; Αντιθέτως, έτσι θα μου περισσέψουν. Με τη γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδο του φασουλιτοφασούλι.
Με έναν ενδελεχή έλεγχο της ποιότητας του προϊόντος από το έμπειρο μάτι μας - συχνά και τη μύτη μας, επωφελούμαστε πολλαπλώς. Κι εμείς, κι η τσέπη μας και το περιβάλλον.
Το σημερινό μπανανόψωμο απαιτεί ληγμένες μπανάνες. Όσο πιο μαύρες κι έρημες, τόσο το καλύτερο σου λέει η συνταγή. Αν έχουν φτάσει δε στο σημείο να θυμίζουν ρευστό σιρόπι, είμαστε πανευτυχείς κι ένα βήμα πριν τη ζαχαροπλαστική νιρβάνα …



Μπανανόψωμο με παραγινωμένες μπανάνες



SAM_6906



υλικά:
113 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. τσαγιού σόδα μαγειρική
1/4 κουτ. τσαγιού αλάτι
κανέλλα, κάρδαμο
3 παραγινωμένες μπανάνες (1,5 κούπα)
2 μεγάλα αυγά
1/2 κούπα ξυνόγαλα
2 βανίλιες
1/2 κούπα σταγόνες σοκολάτας






Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.

Αναμειγνύουμε σε μπωλ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν, τη σόδα και τα μπαχαρικά.

Σε άλλο μπωλ δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη το βούτυρο, τα αυγά, τις μπανάνες πολοτοποιημένες, το ξυνόγαλα και τις βανίλιες.



IMG_20180226_184708
IMG_20180226_184745



Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο των στερεών υλικών και ρίχνουμε τα υγρά υλικά.



IMG_20180226_185041IMG_20180226_185044



Ανακατεύουμε απαλά ίσα να αναμειχθούν και ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας. 



IMG_20180226_185141
IMG_20180226_185323



Ανακατεύουμε ξανά απαλά και μέχρι να διαμοιραστεί ομοιόμορφα η σοκολάτα στο μείγμα.

Αδειάζουμε  τη ζύμη στη φόρμα του κέικ.



IMG_20180226_185521IMG_20180226_185636IMG_20180226_185642



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄-60΄. Δοκιμάζουμε αν βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που βάζουμε στο κέντρο του κέικ και ξεφουρνίζουμε.

Αφήνουμε το μπανανόψωμο να κρυώσει ελαφρά μέσα στη φόρμα του, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.



IMG_20180226_193824
IMG_20180226_200544



Σερβίρουμε κόβοντας χορταστικές φέτες αφού πασπαλίσουμε, αν θέλουμε πιο όμορφο αποτέλεσμα, με λίγη ζάχαρη άχνη.



SAM_6905

SAM_6909SAM_6902SAM_6904SAM_6907SAM_6908SAM_6910




Σύμφωνα με τη συνταγή, αν μας περισσεύουν υπερώριμες μπανάνες μπορούμε να τις καταψύξουμε ολόκληρες και με τη φλούδα. Τις ξεπαγώνουμε και τις χρησιμοποιούμε όπως τις φρέσκες, βάζοντας απευθείς σε μπωλ τη σάρκα και το ζουμί τους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου