… Εθνική εορτή σημαίνει και εθνικό φαγητό. Η 28η Οκτωβρίου έχει την ηρωική ελληνική φασολάδα, η 25η Μαρτίου έχει τον ηρωικό παστό μπακαλιάρο. Ή και τον κατεψυγμένο.
Τόσα χρόνια τον έχουμε μαγειρέψει με διάφορες συνταγές και σε διάφορες εκδοχές, όλες διαθέσιμες στο αλφαβητάριον, αλλά ποτέ μέχρι τώρα σε σούπα. Κι αφού ο βακαλέος είναι ξενομερίτης, ας είναι και η συνταγή του.
Για μια πλούσια βρεταννική chowder …
Ψαρόσουπα με μπακαλιάρο και γαρίδες
Fish chowder
υλικά:
4 λωρίδες μπέικον
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
250 γρ. πατάτες
μια μικρή κονσέρβα καλαμπόκι (250 γρ.)
300 γρ. μπακαλιάρος φιλέτο
2 δαφνόφυλλα
θυμάρι
1 λίτρο ζωμός κότας
150 ml κρέμα γάλακτος (με χαμηλά λιπαρά)
200 γρ. γαρίδες
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το μπέικον κομμένο σε κομμάτια.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και τις πατάτες κομμένες σε κύβους και τα αφήνουμε να σωταριστούν μαζί για 3΄-4΄.
Στραγγίζουμε το καλαμπόκι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά και μετά από 3΄-4΄ προσθέτουμε το μπακαλιάρο.
Αρωματίζουμε με το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα και ρίχνουμε το ζωμό.
Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και βράζουμε τη σούπα για 15΄ περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες γαρίδες, αφαιρούμε τα κεφάλια, τα κελύφη, τις ουρές και τα πόδια και βγάζουμε το εντεράκι που διατρέχει το πάνω μέρος τους.
Ρίχνουμε τις γαρίδες και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε για άλλα 5΄.
Αν θέλουμε πιο δεμένη τη σούπα μπορούμε να πατήσουμε λίγα από τα λαχανικά με το πρες πουρέ ή με πηρούνι κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Η αγγλική συνταγή προτείνει να βάλουμε 2-3 κράκερς στο πιάτο και να ρίξουμε από πάνω τη σούπα.
Τα αντικαταστήσαμε με λαδοπαξίμαδα τύπου Κυθήρων κι η σούπα έγινε ακόμη πιο χορταστική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου