Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

Ένα παστίτσιο …

… έχω μέσα μου. Όχι στην κοιλιά μου, στην καρδιά μου.  Ανακατωσούρα μεγάλη, αναστάτωση, παστίτσιο δηλαδή ιταλιστί.
Κι αφού παστίτσιο σημαίνει ανακάτεμα και ανακατωσούρα, εμείς τι παιδευόμαστε και το φτιάχνουμε προσεκτικά σε στρώσεις;
Και βάλε προσεκτικά κάτω-κάτω το μακαρόνι το χοντρό και ίσιωσέ το να κάτσει όμορφα ο κιμάς από πάνω, κάνε και την τελευταία στρώση με μακαρόνια και ξαναΐσιωσέ τα για να κάτσει όμορφα η μπεσαμέλ από πάνω.
Αρκετά. Ας επικρατήσει επιτέλους το χάος και η ανακατωσούρα για να λάβει το παστίτσιο εκδίκηση …

 

Παστίτσιο ανακατεμένο (με κοφτό μακαρονάκι)

 

IMG_20180226_185820


υλικά:
400-500 γρ. κιμάς (εδώ βόειος)
1 καρότο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
λίγο λευκό κρασί

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι (εδώ ολικής)

Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 γρ. γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 αυγό (προαιρετικά)

τριμμένο τυρί (εδώ ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά)

 

 

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε τον κιμά. Τον ανακατεύουμε με πηρούνα μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη. Τα σωτάρουμε μαζί για 5΄ και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ, διαλυμένον σε λίγο νερό. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί ο κιμάς, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 40΄.

 

 

IMG_20180226_151521IMG_20180226_152446IMG_20180226_152716IMG_20180226_175020

 

Βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 1΄-2΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Το στραγγίζουμε και το ανακατεύουμε με τον κιμά. Αν θέλουμε εμπλουτίζουμε το μείγμα και με 2-3 κουταλιές τυρί κότατζ.

 

IMG_20180226_175749IMG_20180226_175945IMG_20180226_180452

 

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε το μείγμα μακαρονιών και κιμά.

 

IMG_20180226_180540IMG_20180226_181021

 

Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λιώνουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το αλεύρι. Το καβουρντίζουμε 2΄-3΄ και ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη. Μόλις η μπεσαμέλ πάρει την επιθυμητή πυκνότητα αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε, αν θέλουμε, το αυγό. Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.

 

IMG_20180226_181706IMG_20180226_182131

 

Στρώνουμε τη μπεσαμέλ στην επιφάνεια του φαγητού.

Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και αφήνουμε για 5΄ στον αέρα ή το γκριλ για να πάρει χρώμα η επιφάνεια.

Σερβίρουμε.

 

IMG_20180226_182316IMG_20180226_184901IMG_20180226_185809IMG_20180226_185827IMG_20180226_185832IMG_20180226_185836

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου