Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Κόπανος …

… θα ήμουν, με μπογιατζή ή χωρίς, αν δεν αγόραζα τα κοπανάκια γαλοπούλας. Ξέρω ότι πολλοί  αποφεύγουν τη γαλοπούλα, κάποιοι μάλιστα την περιφρονούν, αλλά δεν ξέρουν πόσο λάθος κάνουν.
Είναι πιο ψωμωμένη απ’ το κοτόπουλο με πολύ περισσότερο και νοστιμότερο ψαχνό, με λιγότερο λίπος και πιο συμφέρουσα τιμή, ακόμη και τώρα που το κοτόπουλο είναι μονίμως σε προσφορά. Ως νέα είσοδος στην αγορά και διεκδικώντας θέση στα ψυγεία πολλών σούπερ-μάρκετ και τα κοπανάκια γαλοπούλας είναι συχνά σε προσφορά. Burgain που λένε κι οι Αμερικάνοι. Όσο κάνουν δυο πίτες με γύρο, κοστίζει ολόκληρο το ταψί με …



Γιουβέτσι με κοπανάκια γαλοπούλας


SAM_6958


υλικά:
2 κοπανάκια γαλοπούλας
1 μεγάλο κρεμμύδι
μια κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
λίγο κόκκινο κρασί

350 γρ. κριθαράκι (εδώ χοντρό)

ξηρή μυζήθρα ή γραβιέρα





Αλατοπιπερώνουμε τα κοπανάκια και τα ροδίζουμε σε 3 κουταλιές λάδι απ’ όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και τα αφήνουμε να σωταριστούν καλά μαζί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε τακτικά αλλά δε μας πειράζει αν το κρέας και το κρεμμύδι πιάσουν και ελάχιστα κάτω. Ρίχνοντας το κρασί θα ξύσουμε με την κουτάλα τα σημεία αυτά και θα εξασφαλίσουμε περισσότερη νοστιμιά στη σάλτσα.

 

IMG_20180318_083927

IMG_20180318_084248

IMG_20180318_084737

 

Ρίχνουμε τώρα τη ντομάτα κονκασέ και μια καλή κουταλιά τοματοπελτέ, το οποίον διαλύουμε αν θέλουμε σε λίγο νερό ή ρίχνουμε απευθείας στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό, ή όσο χρειάζεται να καλυφθεί καλά το κρέας. Μπορούμε να συμπληρώσουμε και στη συνέχεια νερό αλλά προτιμούμε να το βάλουμε από την αρχή για να πάρει όλη τη νοστιμιά μιας και σ’ αυτή τη σάλτσα θα βράσει το κριθαράκι.



IMG_20180318_084803

IMG_20180318_084815

IMG_20180318_085019


IMG_20180318_085111

 

Καπακώνουμε την κατσαρόλα, χμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 50΄ περίπου. Στο διάστημα αυτό η γαλοπούλα θα έχει μαλακώσει εντελώς και τα κομμάτια θα πέφτουν από το κόκκαλο. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο της σάλτσας και βγάζουμε τα μπουτάκια σε πιάτο.




IMG_20180318_115926

IMG_20180318_115934

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και αδειάζουμε προσεκτικά όλη τη σάλτσα στο μεγάλο ταψί του φούρνου. Προσθέτουμε το ανάλογο για το κριθαράκι αλατοπίπερι και βάζουμε προσεκτικά το ταψί στο φούρνο, αποφεύγοντας έντονες κινήσεις που θα δημιουργήσουν παλιρροϊκά κύματα, και περιμένουμε να πάρει βράση η σάλτσα.
Τραβάμε ελαφρά το ταψί έξω, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να πάει παντού.



IMG_20180318_120231

IMG_20180318_120315

IMG_20180318_121432



Αφήνουμε το κριθαράκι για 10΄-15΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Τραβάμε ξανά έξω το ταψί, ανακατεύουμε, συμπληρώνουμε αν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό, και βάζουμε στο ταψί και τα κοπανάκια της γαλοπούλας.

 

IMG_20180318_121454
SAM_6950



Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-΄20΄ ελέγχοντας στην πορεία το φαγητό. Καλό είναι να έχει αρκετή σάλτσα όταν το βγάλουμε γιατί το κριθαράκι θα την τραβήξει κρυώνοντας.

Λίγο πριν βγάλουμε το φαγητό μπορούμε να πασπαλίσουμε το γιουβέτσι με τριμμένο τυρί, ημίσκληρο ή σκληρό ανάλογα με το αν θέλουμε κρούστα στο φαγητό.

 

IMG_20180318_122739

SAM_6951

SAM_6952

SAM_6953

SAM_6957

 

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν δε βάλαμε τυρί στο ψήσιμο, με ξερή μυζήθρα.

 

SAM_6959

SAM_6962

SAM_6964a

SAM_6961

SAM_6964

SAM_6967

SAM_6963

SAM_6966


SAM_6970

SAM_6969

SAM_6968






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου