Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

Το πλέξιμο …

… το εγκαταλείπω σιγά-σιγά. Ό έπλεξα, έπλεξα. Κάτι η παντελής έλλειψη χρόνου, κάτι τα χέρια και τα μάτια που αρχίζουν να τα βλέπουν σκούρα, αποφάσισα να κρεμάσω τις βελόνες μου.
Εξάλλου τόσα χρόνια και με βελονάκι έχω κάνει το καθήκον μου και με βελόνες άλλο τόσο. Όλα σχεδόν κάθονται στα συρτάρια και περιμένουν να λευτερωθεί η Κρήτη, να γελάσουν.
Τέλος το πλέξιμο, λοιπόν. Ακόμη και στα μαλλιά. Εξάλλου όλοι μας είμαστε κοντοκουρεμένοι.
Κι έτσι θα πλέκω μόνο ζύμες τσουρεκιών και σφολιάτες. Που είναι νόστιμες και ευφρόσυνες …

 

Ταρτελέτες μήλου

 

IMG_8257

 

υλικά:
1-2 μήλα
4 κουταλιές μαρμελάδα βερύκοκκο
1 αυγό ή λίγο γάλα
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 φύλλο σφολιάτας

 

 

 

Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και, χρησιμοποιώντας ως οδηγό τις φόρμες για τις ταρτελέτες, κόβουμε 4 δίσκους αφήνοντας κι ένα μικρό περιθώριο.

 

 

SAM_6854

 

 

 

SAM_6856

 

 

Στρώνουμε τους δίσκους της σφολιάτας στις φόρμες δημιουργώντας και τοιχώματα. Τις τρυπάμε παντού με πηρούνι και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.

 

 

SAM_6862

 

 

 

SAM_6864

 

 

Κόβουμε σε ισομεγέθεις λωρίδες τη σφολιάτα που περίσσεψε, υπολογίζοντας ότι θα χρειαστούμε τρεις λωρίδες για κάθε ταρτελέτα - το όλον δώδεκα λωρίδες.
Πλάθουμε ελαφρά τις λωρίδες για να γίνουν κυκλικές και πλέκουμε μ’ αυτές τέσσερις κοτσίδες. Τις βάζουμε κι αυτές στο ψυγείο για να μη ζεσταθεί η σφολιάτα.

 

 

SAM_6860

 

 

 

SAM_6861

 

 

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αν μας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Βγάζουμε τις φόρμες από το ψυγείο και απλώνουμε σε καθεμιά από μια κουταλιά μαρμελάδα βερύκοκκο. Βάζουμε από πάνω τις φέτες του μήλου δημιουργώντας μια βεντάλια.

 

 

SAM_6865

 

 

 

SAM_6867

 

 

Πασπαλίζουμε κάθε ταρτελέτα με καστανή ζάχαρη. Βάζουμε πάνω στα τοιχώματα της ζύμης από μια κοτσίδα και πιέζουμε ελαφρά για να κολλήσουν. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα απλό κορδόνι στρίβοντας τη ζύμη.

 

 

SAM_6871

 

 

 

SAM_6870

 

 

 

SAM_6872

 

 

 

SAM_6873

 

 

Αλείφουμε με αυγό ή γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για είκοσι με εικοσιπέντε λεπτά.

 

 

SAM_6877

 

 

 

SAM_6878

 

 

 

SAM_6879

 

 

Αφήνουμε τις ταρτελέτες να κρυώσουν ελαφρά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Πασπαλίζουμε πολύ ελαφρά με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

 

 

IMG_8261

 

 

 

IMG_8255

 

 

 

IMG_8262

 

 

 

IMG_8256

 

 

 

.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου