… Το πλέξιμο το εγκαταλείπω σιγά-σιγά. Ό έπλεξα, έπλεξα. Κάτι η παντελής έλλειψη χρόνου, κάτι τα χέρια και τα μάτια που αρχίζουν να τα βλέπουν σκούρα, αποφάσισα να κρεμάσω τις βελόνες μου.
Εξάλλου τόσα χρόνια και με βελονάκι έχω κάνει το καθήκον μου και με βελόνες άλλο τόσο. Όλα σχεδόν κάθονται στα συρτάρια και περιμένουν να λευτερωθεί η Κρήτη, να γελάσουν.
Τέλος το πλέξιμο, λοιπόν. Ακόμη και στα μαλλιά. Εξάλλου όλοι μας είμαστε κοντοκουρεμένοι.
Κι έτσι θα πλέκω μόνο ζύμες τσουρεκιών και σφολιάτες. Που είναι νόστιμες και ευφρόσυνες …
Ταρτλέτες μήλου
υλικά:
1-2 μήλα
4 κουταλιές μαρμελάδα βερύκοκκο
1 αυγό ή λίγο γάλα
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 φύλλο σφολιάτας
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και, χρησιμοποιώντας ως οδηγό τις φόρμες για τις ταρτελέτες, κόβουμε 4 δίσκους αφήνοντας κι ένα μικρό περιθώριο.
Στρώνουμε τους δίσκους της σφολιάτας στις φόρμες δημιουργώντας και τοιχώματα.
Τις τρυπάμε παντού με πηρούνι και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Κόβουμε σε ισομεγέθεις λωρίδες τη σφολιάτα που περίσσεψε, υπολογίζοντας ότι θα χρειαστούμε τρεις λωρίδες για κάθε ταρτελέτα - το όλον δώδεκα λωρίδες.
Πλάθουμε ελαφρά τις λωρίδες για να γίνουν κυκλικές και πλέκουμε μ’ αυτές τέσσερις κοτσίδες.
Τις βάζουμε κι αυτές στο ψυγείο για να μη ζεσταθεί η σφολιάτα.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Αν μας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Βγάζουμε τις φόρμες από το ψυγείο και απλώνουμε σε καθεμιά από μια κουταλιά μαρμελάδα βερύκοκκο.
Βάζουμε από πάνω τις φέτες του μήλου δημιουργώντας μια βεντάλια.
Πασπαλίζουμε κάθε ταρτελέτα με καστανή ζάχαρη.
Βάζουμε πάνω στα τοιχώματα της ζύμης από μια κοτσίδα και πιέζουμε ελαφρά για να κολλήσουν.
Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα απλό κορδόνι στρίβοντας τη ζύμη.
Αλείφουμε με αυγό ή γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄-25΄.
Αφήνουμε τις ταρτελέτες να κρυώσουν ελαφρά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Πασπαλίζουμε πολύ ελαφρά με ζάχαρη άχνη.
Τρατάρουμε.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου