Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά (παπουτσάκια)
υλικά:
400 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 καρότο
λίγο λευκό κρασί
200 γρ. τοματοχυμός (πασάτα) ή τριμμένη ντομάτα
1 κουταλιά πελτές
2-3 λιαστές ντομάτες
8 μεγάλα κολοκυθάκια
Για τη μπεσαμέλ:
30 γρ. μαργαρίνη
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml γάλα
1 αυγό
1 χούφτα ημίσκληρο τυρί
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Βάζουμε σε κατσαρολάκι δυο κουταλιές λάδι, καλύτερα αν είναι αρωματισμένο από τις λιαστές ντομάτες, και σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το καρότο περασμένο στο χοντρό τρίφτη και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.
Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, διαλυμένον σε λίγο νερό.
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες σε κομμάτια και ζεστό νερό ίσα μέχρι να σκεπαστεί ο κιμάς.
Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει ελαφρά.
Παράλληλα πλένουμε τα κολοκύθια και τα βάζουμε ολόκληρα στον ατμομάγειρα για 15΄ περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν.
Διαφορετικά τα βράζουμε σε κατσαρολάκι.
Μόλις κρυώσουν ώστε να πιάνονται, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αδειάζουμε προσεκτικά με κουταλάκι το εσωτερικό τους.
Λαδώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος και αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια με τρόπο ώστε το ένα να στηρίζει το άλλο.
Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό τους και τα γεμίζουμε με τον κιμά.
Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λυώνουμε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι.
Καβουρντίζουμε δυο-τρία λεπτά και ρίχνουμε το γάλα κρύο.
Ανακατεύουμε γρήγορα στην αρχή για να μη σβωλιάσει και λιγότερο στη συνέχεια, μέχρι να έχουμε μια λεία, πηχτή κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.
Ρίχνουμε στη μπεσαμέλ μια χούφτα τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε ξανά για να λυώσει.
Βάζουμε κουταλιά-κουταλιά τη μπεσαμέλ πάνω σε κάθε κολοκυθάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30΄ περίπου.
Τραβάμε ελαφρά το ταψί προς τα έξω και πασπαλίζουμε κάθε παπουτσάκι με λίγο τριμμένο ημίσκληρο τυρί.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο στον αέρα ή στο γκριλ για άλλα 10΄ περίπου, ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου