Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

Η παραγγελιά …

… είναι πράγμα σεβαστόν. Όχι μέχρι μαχαιρώματος, αλλά σεβαστόν. Όταν μάλιστα ο παραγγέλων δεν είναι ο πλερώνων αλλά το επαναπατρισθέν ξενιτεμένο, τότε γίνεται μέχρι και ιερή.
Μαμά, παπουτσάκια. Παπουτσάκια η μαμά, η αενάως ξυπόλυτη στ’ αγκάθια …

 

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά (παπουτσάκια)

 

IMG_8311

 

υλικά:
400 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 καρότο
λίγο λευκό κρασί
200 γρ. τοματοχυμός (πασάτα) ή τριμμένη ντομάτα
1 κουταλιά πελτές
2-3 λιαστές ντομάτες

8 μεγάλα κολοκυθάκια

Για τη μπεσαμέλ:
30 γρ. μαργαρίνη
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml γάλα
1 αυγό
1 χούφτα ημίσκληρο τυρί
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

 

 

 

 

Βάζουμε σε κατσαρολάκι δυο κουταλιές λάδι (καλύτερα αν είναι αρωματισμένο από τις λιαστές ντομάτες) και σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το καρότο περασμένο στο χοντρό τρίφτη, και τα σωτάρουμε μαζί για πέντε λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, διαλυμένον σε λίγο νερό.
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες σε κομμάτια και ζεστό νερό ίσα μέχρι να σκεπαστεί ο κιμάς. Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει ελαφρά.

 

 

IMG_20170917_083616

 

 

 

IMG_20170917_084926

 

 

 

IMG_20170917_115508

 

 

Παράλληλα πλένουμε τα κολοκύθια και τα βάζουμε ολόκληρα στον ατμομάγειρα για δεκαπέντε λεπτά περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν. Διαφορετικά τα βράζουμε σε κατσαρολάκι.

 

 

IMG_20170917_090755

 

 

 

IMG_20170917_090832

 

 

Μόλις κρυώσουν ώστε να πιάνονται, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αδειάζουμε προσεκτικά με κουταλάκι το εσωτερικό τους.

 

 

IMG_20170917_092627

 

 

 

IMG_20170917_115437

 

 

Λαδώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος και αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια με τρόπο ώστε το ένα να στηρίζει το άλλο. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό τους και τα γεμίζουμε με τον κιμά.

 

 

IMG_20170917_115725

 

 

 

IMG_20170917_122454

 

 

Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λυώνουμε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι. Καβουρντίζουμε δυο-τρία λεπτά και ρίχνουμε το γάλα κρύο. Ανακατεύουμε γρήγορα στην αρχή για να μη σβωλιάσει και λιγότερο στη συνέχεια, μέχρι να έχουμε μια λεία, πηχτή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.

 

 

IMG_20170917_122517

 

 

 

IMG_20170917_122630

 

 

Ρίχνουμε στη μπεσαμέλ μια χούφτα τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε ξανά για να λυώσει. Βάζουμε κουταλιά-κουταλιά τη μπεσαμέλ πάνω σε κάθε κολοκυθάκι.

 

 

IMG_20170917_122856

 

 

 

IMG_20170917_124354

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για τριάντα λεπτά περίπου.

 

 

IMG_20170917_124647

 

 

 

IMG_20170917_132348

 

 

 

IMG_20170917_132352

 

 

Τραβάμε ελαφρά το ταψί προς τα έξω, πασπαλίζουμε κάθε παπουτσάκι με λίγο τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στον αέρα ή στο γκριλ για άλλα δέκα λεπτά περίπου, ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.

 

 

IMG_20170917_132455

 

 

 

IMG_20170917_133731

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

IMG_8312

 

 

 

IMG_20170917_133731

 

 

 

 

IMG_8315

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου