Μελιτζάνες με ριζότο και καρδιά μοτσαρέλας
υλικά:
3-4 μελιτζάνες φλάσκες
1 συσκευασία έτοιμο ριζότο (εδώ με τυριά)
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1 μπάλα μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά
κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή ημίσκληρο τυρί
Η αρχική ιταλική συνταγή θέλει την ψίχα και το εσωτερικό της μελιτζάνας να τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι. Εγώ προτίμησα να τις βάλω στον ατμομάγειρα για δεκαπέντε λεπτά, κι ύστερα ταλαντεύτηκα ανάμεσα στο να τις περάσω από το φούρνο στη λειτουργία του αέρα για να θυμίσουν τηγανητές ή να τις αφήσω στην ατμισμένη ησυχία τους. Τελικά, αρκέστηκα στον ατμομάγειρα και στο ψήσιμό τους μια και καλή μαζί με τη γέμιση.
Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε το μακρόστενο πάνω κομμάτι και κρατάμε στο στρουμπουλό κάτω μέρος τους.
Κόβουμε κάθε μελιτζάνα στη μέση και αδειάζουμε με προσοχή τη σάρκα, την οποία κόβουμε σε κυβάκια.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι τα κυβάκια και τις αδειασμένες κούπες της μελιτζάνας και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ή βάζουμε τις μελιτζάνες χωρίς να τις αδειάσουμε στον ατμομάγειρα για δεκαπέντε λεπτά.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις αδειάζουμε με κουτάλι.
Κόβουμε τη σάρκα σε κυβάκια.
Αν θέλουμε, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι και το λαδώνουμε ελαφρά.
Αραδιάζουμε τις αδειασμένες μελιτζάνες και τη σάρκα τους στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη λειτουργία του αέρα και στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 10΄-15΄.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το ριζότο σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, προσθέτοντας στο νερό του και μια κοφτή κουταλιά πελτέ ντομάτας, και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Ρίχνουμε και τη σάρκα της μελιτζάνας και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε τόσα μακρόστενα κομμάτια, όσες είναι και οι μελιτζάνες.
Βάζουμε σε κάθε μελιτζάνα μια κουταλιά ριζότο.
Από πάνω βάζουμε ένα κομμάτι μοτσαρέλα και γεμίζουμε με ριζότο μέχρι επάνω.
Αραδιάζουμε τις γεμισμένες μελιτζάνες σε αντικολλητικό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10΄ περίπου, ίσα να λυώσει το τυρί στην επιφάνεια και η μοτσαρέλα στο κέντρο κάθε μελιτζάνας.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και τις βάζουμε στο φούρνο μέχρι να γκρατινάρει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε.
..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου