Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Ήλιε μου …

… ήλιε μου, βασιλιά μου, μας πρόκοψες φέτος. Ανάσα δε μας άφησες να πάρουμε. Ήσουν εσύ ο ίδιος αυτοπροσώπως, ή πήρε πάλι το όχημα εκείνο το παλιόπαιδο χωρίς δίπλωμα και μας κατέκαψε; 
Δε μας έφτανε η ζωή που τραβάει την ανηφόρα, είχαμε και τη θερμοκρασία να τραβάει την ανηφόρα.
Κα ξέρεις καλά ότι δεν υπερβάλλω. Είδαμε 36άρια τον Αύγουστο πριν καν μεσημεριάσει.

 

IMG_20170810_101904IMG_20170810_104027IMG_20170810_104922IMG_20170828_142315

 

Κι ο Σεπτέμβριος σα να ζήλεψε κι είπε να μη μείνει πίσω. Έκανε 2-3 γερές καταιγίδες κι ύστερα άναψε κι αυτός το φούρνο του.
Το ίδιο έκανα κι εγώ. Άναψα το φούρνο μου για να φτιάξω φέτος λιαστές ντομάτες. Γιατί με τον ήλιο δεν είδα χαΐρι και προκοπή …

 

 

Λιαστές ντομάτες στο φούρνο

 

IMG_8232

 

υλικά:
ντομάτες
χοντρό αλάτι

λάδι, δάφνη, πιπέρι σε κόκκους, κάππαρη, ρίγανη

Διαλέγουμε γινωμένες αλλά όχι υπερώριμες ντομάτες, μικρές ή μεσαίου μεγέθους. Τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα.

 

 

IMG_8201

 

 

Στρώνουμε τα ταψιά του φούρνου με δυο-τρεις λαδόκολλες και αραδιάζουμε τις ντομάτες. Τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.

 

 

IMG_8205

 

 

IMG_8206

 

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 110-120 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε το ένα ταψί στην κάτω θέση του φούρνου και το άλλο στην τρίτη ή την τέταρτη θέση. Γυρίζουμε το διακόπτη στη λειτουργία του αέρα και αφήνουμε τις ντομάτες για μιάμιση με δύο ώρες. Μετά την πρώτη ώρα, ανοίγουμε ελαφρά την πόρτα του φούρνου για να φεύγει η υγρασία που βγάζουν οι ντομάτες.

Μετα τις δύο ώρες οι ντομάτες θα έχουν αρχίσει να μαλακώνουν και να βγάζουν ζουμί. Τις γυρνάμε από την άλλη πλευρά, τις αλατίζουμε ξανά με χοντρό αλάτι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 90-100 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε τις ντομάτες για άλλες δύο ώρες.

Συνεχίζουμε να γυρίζουμε τις ντομάτες κάθε δύο ώρες περίπου παρακολουθώντας πώς και πόσο συρρικνώνονται σιγά-σιγά.

 

 

IMG_20170826_172206

 

 

 

IMG_20170826_172159

 

 

Αν οι ντομάτες βγάλουν πολύ ζουμί, αλλάζουμε τις λαδόκολλες με στεγνές και συνεχίζουμε να τις αποξηραίνουμε στο φούρνο.
Ανάλογα με τις ντομάτες και το αν τις θέλουμε λιαστές ή ημίλιαστες (δηλαδή εντελώς στεγνές ώστε να απαιτούν επανυδάτωση μετά ή λίγο μαλακές ώστε να χρησιμοποιούνται απευθείας από το βάζο) θα χρειαστούν από οκτώ έως δέκα ώρες για να γίνουν.

Αν εν τω μεταξύ έχει νυχτώσει, βγάζουμε τις ντομάτες από το φούρνο για το βράδυ και συνεχίζουμε την επόμενη μέρα ώστε να μπορούμε να τις ελέγχουμε και να τις γυρίζουμε.

Καθώς οι ντομάτες μειώνονται σε όγκο, μπορούμε να τις βάλουμε στο ίδιο ταψί και να βγάζουμε σταδιακά όσες από τις ντομάτες είναι έτοιμες, προσέχοντας να μη μείνει υγρασία και χαλάσουν.

Για να τις διατηρήσουμε, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε αποστειρωμένα βάζα, ρίχνουμε μερικούς κόκκους πιπέρι και μισό δαφνόφυλλο και αρχίζουμε να βάζουμε τις ντομάτες. Στα μισά του βάζου συμπληρώνουμε ξανά λάδι, βάζουμε κάππαρη αν μας αρέσει, δαφνόφυλλο, ρίγανη και πιπέρι και συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το βάζο. Φροντίζουμε να καλύπτονται καλά όλες οι ντομάτες από λάδι και κλείνουμε προσεκτικά τα καπάκια.

 

 

IMG_8233

 

 

 

IMG_8232

 

 

 

IMG_8234

 

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου