Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

Σόγια …

… Ξέρω, ξέρω, μεγάλος μπελάς. Απ’ την εποχή μου που ο Ιάκωβος Ψαρράς παρότρυνε με σφιγμένα δόντια “Χαμογελάστε … το σόι μας” μέχρι την εποχή μου και το “Ωι, ωι, γιατί γεννήθηκα σ’ αυτό το σόι”, έχουν περάσει αρκετά χρόνια στα οποία άλλαξαν πολλά αλλά όχι τα σόγια.
Αυτά παραμένουν σταθερά στις αρχές που τα έκαναν διάσημα με πεθερές να γκρινιάζουν για τις νύφες και τούμπαλιν, μπατζανάκηδες, συννυφάδες και άλλα εξωτικά παρόμοια να στραβοκοιτιούνται, γιαγιάδες που επιμένουν να βγει το εγγόνι Παγωνίτσα για να καμαρώνουν αυτές στο χωριό και να μαραζώνει το παιδί στο σχολειό, κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια που ξεκινάνε σα σχολική γιορτή και καταλήγουν σαν πεδίο μάχης, αλλά και σχέσεις ειλικρινείς και σταθερές, γαμπροί που στάθηκαν καλύτερα κι από γιους και πεθερές δεύτερες μάνες – σπάνιες σα γραματόσημο αξίας που έλεγε κι η Καρέζη στην τρελλοοικογένεια.
Καλά και σωστά όλα αυτά αλλά εγώ ήθελα να πω για τη σόγια κι όχι για τα σόγια. Την ασιατική σάλτσα με την ιδιαίτερη γεύση που σημαδεύει ανεξίτηλα κάθε πιάτο και το αναβαθμίζει αυτόματα όσο απλό κι αν είναι …

 

Κοτόπουλο με σάλτσα σόγιας και πιπεριές

 

 

IMG_8180

 

 

υλικά:
2 μπούτια κοτόπουλου
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές λευκό κρασί
2 κουταλιές νερό
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ

1 φρέσκο κρεμμυδάκι
150 γρ. φασολάκια λεπτά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά

προαιρετικά: 1 χούφτα κάσιους

 

 

 

Αφαιρούμε το δέρμα από το κοτόπουλο και φιλετάρουμε κόβοντας με ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι το κρέας γύρω από το κόκκαλο όσο καλύτερα μπορούμε. Κρατάμε τα κόκκαλα για σούπα, ζωμό ή τα βάζουμε σε σάλτσα ντομάτας για να βγάλουν τη νοστιμιά τους και μαγειρεύουμε μπάμιες στη σάλτσα.

Βάζουμε σε μπωλ τη σάλτσα σόγιας, το κρασί και το νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά, κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε να καλυφθεί παντού, καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού και το αφήνουμε να μαριναριστεί για δυο-τρεις ώρες στο ψυγείο.

 

 

IMG_20170820_085717

 

 

 

SAM_6816

 

 

Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ηλιέλαιο σε γουώκ και τις σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά να μαλακώσουν, προσέχοντας να μην καούν.

 

 

IMG_20170820_124413

 

 

 

IMG_20170820_125731

 


Τις βγάζουμε σε πιάτο, συμπληρώνουμε δυο κουταλιές ηλιέλαιο στο γουώκ και ρίχνουμε το κοτόπουλο μαζί με τη σάλτσα του. Ανακατεύοντας τακτικά, το μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει (χρειάζονται περίπου είκοσι λεπτά). Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο διαγώνια σε ροδέλες.

 

 

IMG_20170820_130042

 

 

 

IMG_20170820_130951

 

 

Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα φασολάκια, τα βράζουμε για 5 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε έτοιμα φασολάκια από κονέρβα ή βάζο.
Ρίχνουμε στο κοτόπουλο τα φασολάκια και τις πιπεριές μαζί με τα κάσιους. Αν θέλουμε ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για άλλα 5 λεπτά.

 

 

IMG_20170820_131115

 

 

 

IMG_20170820_131258

 

 

 

IMG_20170820_131559

 

 

Σερβίρουμε αμέσως. Με τις πιπεριές και τα φασολάκια, είναι ένα ολοκληρωμένο πιάτο, μπορούμε όμως να το συνοδέψουμε και με ρύζι μπασμάτι, βρασμένο για 10 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό και στραγγισμένο καλά.
Εμείς δε θέλαμε.

 

 

IMG_8175

 

 

 

IMG_8177

 

 

 

IMG_8178

 

 

 

SAM_6820

 

 

 

IMG_8181

 

 

 

 

IMG_8182

 

 

 

SAM_6821

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου