Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Ήθελά τα …

… κι έπαθά τα. Εσύ καλά είχες μάθει να τρως το φαΐ σου με μια φέτα ψωμί και λίγη φέτα αν ήταν λαδερό ή καμμιά ελιά αν ήταν όσπριο. Ελληνικότατα και παραδοσιακότατα. Αλλά εγώ πού.
Ήθελα να σε μυήσω στο προσφάι. Και φυσικά, καλόμαθες και με το δίκιο σου. Ελιόπιτα κι ελιοπιτάκια αντί για σκέτες ελιές με τη φασολάδα και τη φακή, τυρομπαλάκια, τυροκαυτερή, τυροκροκέτες ή ένα τυροκουλούρι αντί για σκέτη φέτα, πολύ θέλει ο άνθρωπος να συνηθίσει;
Κι όταν ο σημερινός αρακάς εμφανίστηκε στο τραπέζι έρμος και σκότεινος, εμφανίστηκε κι η αναμενόμενη ερώτηση. Τίποτα για προσφάι δεν έχει;
Όχι, δυστυχώς δεν έχει. Θυμήσου σήμερα τις παλιές εποχές με μια φετούλα ψωμί κι όταν φας και τον υπόλοιπο, θα σου έχω …

 

Ατομικά κέικ με λιαστές ντομάτες και ρίγανη

 

SAM_6716

 

Υλικά:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μπάλα μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά
6 λιαστές ντομάτες
6 φιλέτα αντζούγιας στο λάδι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
250 ml γιαούρτι
80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό
1 κουταλάκι ρίγανη

 

 

Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κυβάκια και τη βάζουμε να στραγγίξει σε ψιλό σουρωτήρι. Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε τις αντζούγιες με πηρούνι. Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα σε μέτρια θερμοκρασία και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Λαδώνουμε 7-8 πυρίμαχα φορμάκια ή 12 θήκες για μάφιν.

Κοσκινίζουμε σε μπωλ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη το βούτυρο με το αυγό και το γιαούρτι, αρωματίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.

 

 

SAM_6687

 

 

 

SAM_6689

 

 

Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών υλικών στα στερεά και ανακατεύουμε με μίξερ ή με τον αυγοδάρτη και σπάτουλα. Αν η ζύμη είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο γάλα. 
Προσθέτουμε τα κυβάκια μοτσαρέλας, τις λιαστές ντομάτες και τις αντζούγιες και ανακατεύουμε καλά.

 

 

 

SAM_6692

 

 

 

SAM_6693

 

 

 

SAM_6695

 

 

Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια και, αν θέλουμε, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγες σταγόνες λάδι και αρωματίζουμε με λίγη ρίγανη ακόμη.

 

 

SAM_6699

 

 

 

SAM_6701

 

 

 

SAM_6702

 

 

Ψήνουμε τα κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 20΄ περίπου χρησιμοποιώντας αν χρειαστεί και τη λειτουργία του αέρα ή το γκριλ για να πάρουν χρώμα.

 

 

SAM_6703

 

 

 

SAM_6704

 

 

 

SAM_6705

 

 

Ξεφορμάρουμε τα κέικ και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Σερβίρονται ζεστά ή χλιαρά.

 

 

SAM_6708

 

 

 

SAM_6715

 

 

 

SAM_6713

 

 

 

.

2 σχόλια: