Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Γλυκά τορτέλι γεμιστά με μαρμελάδα βερύκοκκο …

… Το ιταλικό Carnevale δεν είναι μόνο βενετσιάνικες μάσκες κι εντυπωσιακές στολές, ξυλοπόδαροι, φωτιές, χοροί στα παλάτσα και στολισμένες γόνδολες.

 

IMG_8047

 

Είναι και φαγητά. Και, κυρίως, γλυκά. Γλυκά με λογιών-λογιών ζύμες κι όλα τηγανητά. Αφράτα bomboloni,  παρόμοια με τους δικούς μας λουκουμάδες, ραβιόλι και τορτέλι γεμιστά με μαρμελάδα, ροδέλες μήλου με χυλό τηγανισμένες και πασπαλισμένες με μπόλικη ζάχαρη, τα chiacchiere που θυμίζουν ξεροτήγανα ή δίπλες, κρέπες γεμιστές με φρούτα και τα περίφημα canolli, καλοτηγανισμένα και γεμισμένα με πλούσια κρέμα.
Απ’ την αρχή μου μπήκανε στο μάτι κάτι τετράγωνα τορτέλι, γεμισμένα με μαρμελάδα. Αν τα πετύχω, θα μπούνε και στο τηγάνι, κι ύστερα στο στόμα μας …

 

 Γλυκά τορτέλι γεμιστά με μαρμελάδα βερύκοκκο

 

IMG_7741

 

υλικά:
320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
60 γρ. ζάχαρη
100 ml γάλα
1/2 λεμόνι ακέρωτο
μια πρέζα αλάτι

μαρμελάδα βερύκοκκο
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

 

 

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ για τη ζύμη ή να τη φτιάξουμε στο χέρι, μια και είναι εύκολη και γρήγορη. 

Βάζουμε σε λεκάνη τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού και προσθέτουμε το αλεύρι, το αυγό, το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, το γάλα και το αλάτι. 

Δουλεύουμε τα υλικά, αρχικά με τις άκρες των δακτύλων κι ύστερα ζυμώνοντας, μέχρι να ενωθούν σε μια λεία ζύμη. 

Την τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.

 

 

SAM_5275

SAM_5276

 SAM_5277

 

 

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και την ανοίγουμε με τον πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, ώστε να έχει πάχος 3 χιλιοστών. 

Βάζουμε στο ένα φύλλο της ζύμης μικρές κουταλιές μαρμελάδας, σε απόσταση περίπου 4 εκ. η μία από την άλλη.

 

 

SAM_5281

 SAM_5282

 

 

Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο της ζύμης και πιέζουμε ελαφρά γύρω από τις κουταλιές της μαρμελάδας για να φύγει ο αέρας που τυχόν εγκλωβίστηκε.

 

 

SAM_5283

 SAM_5284

 

 

Κόβουμε με τη ροδέλα λωρίδες και ύστερα τετράγωνα, που περιέχουν το καθένα από μια κουταλιά μαρμελάδα.

 

 

SAM_5285

 SAM_5286

 SAM_5287

 SAM_5288

 

 

Πιέζουμε καλά τις άκρες κάθε τετραγώνου (τορτέλι), για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.

 

 

SAM_5294

 SAM_5290

 

 

Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε κατσαρολάκι και τηγανίζουμε τα τορτέλι λίγα-λίγα και σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τα με τρυπητή κουτάλα, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. 

Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν για λίγο.

 

 

SAM_5289

 SAM_5291

 SAM_5292

 SAM_5301

 

 

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή περιχύνουμε με μέλι και γλυκαινόμαστε.

 

 

IMG_7744

  

SAM_5298

 

 IMG_7740

  

IMG_7743

  

IMG_7738

  

SAM_5302

  

IMG_7742

  

IMG_7751

  

IMG_7739

 

 

Ωραία τα καρνεβάλε αλλά κι οι τζαμάλε …

 

 

IMG_7766

  

IMG_7765

  

IMG_7768

  

IMG_7763

  

IMG_7774

 

 



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου