… Το ιταλικό Carnevale δεν είναι μόνο βενετσιάνικες μάσκες κι εντυπωσιακές στολές, ξυλοπόδαροι, φωτιές, χοροί στα παλάτσα και στολισμένες γόνδολες.
Είναι και φαγητά. Και, κυρίως, γλυκά. Γλυκά με λογιών-λογιών ζύμες κι όλα τηγανητά. Αφράτα bomboloni, παρόμοια με τους δικούς μας λουκουμάδες, ραβιόλι και τορτέλι γεμιστά με μαρμελάδα, ροδέλες μήλου με χυλό τηγανισμένες και πασπαλισμένες με μπόλικη ζάχαρη, τα chiacchiere που θυμίζουν ξεροτήγανα ή δίπλες, κρέπες γεμιστές με φρούτα και τα περίφημα canolli, καλοτηγανισμένα και γεμισμένα με πλούσια κρέμα.
Απ’ την αρχή μου μπήκανε στο μάτι κάτι τετράγωνα τορτέλι, γεμισμένα με μαρμελάδα. Αν τα πετύχω, θα μπούνε και στο τηγάνι, κι ύστερα στο στόμα μας …
Γλυκά τορτέλι γεμιστά με μαρμελάδα βερύκοκκο
υλικά:
320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
60 γρ. ζάχαρη
100 ml γάλα
1/2 λεμόνι ακέρωτο
μια πρέζα αλάτι
μαρμελάδα βερύκοκκο
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ για τη ζύμη ή να τη φτιάξουμε στο χέρι, μια και είναι εύκολη και γρήγορη.
Βάζουμε σε λεκάνη τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού και προσθέτουμε το αλεύρι, το αυγό, το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, το γάλα και το αλάτι.
Δουλεύουμε τα υλικά, αρχικά με τις άκρες των δακτύλων κι ύστερα ζυμώνοντας, μέχρι να ενωθούν σε μια λεία ζύμη.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και την ανοίγουμε με τον πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, ώστε να έχει πάχος 3 χιλιοστών.
Βάζουμε στο ένα φύλλο της ζύμης μικρές κουταλιές μαρμελάδας, σε απόσταση περίπου 4 εκ. η μία από την άλλη.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο της ζύμης και πιέζουμε ελαφρά γύρω από τις κουταλιές της μαρμελάδας για να φύγει ο αέρας που τυχόν εγκλωβίστηκε.
Κόβουμε με τη ροδέλα λωρίδες και ύστερα τετράγωνα, που περιέχουν το καθένα από μια κουταλιά μαρμελάδα.
Πιέζουμε καλά τις άκρες κάθε τετραγώνου (τορτέλι), για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.
Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε κατσαρολάκι και τηγανίζουμε τα τορτέλι λίγα-λίγα και σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τα με τρυπητή κουτάλα, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν για λίγο.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή περιχύνουμε με μέλι και γλυκαινόμαστε.
Ωραία τα καρνεβάλε αλλά κι οι τζαμάλε …
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου