… Το κολατσιό είναι απαραίτητο. Είτε δουλεύεις στην οικοδομή και τραγουδάς Ξαρχάκο μέχρι να σ’ ανακαλύψει ο Αυλωνίτης, είτε κουβαλάς πηλοφόρι μέχρι να σ’ ανακαλύψει η Τζέλα Δελαφράγκα ή δουλεύεις οπουδήποτε αν είσαι τυχερός, κι έχεις διάλειμμα για κολατσιό αν είσαι τυχερός, και κολατσιό, επίσης αν είσαι τυχερός.
Αλλά και μαθητής να είσαι και φοιτητής, το κολατσιό είναι απαραίτητο. Να πάρεις ενέργεια, να αναλάβεις δυνάμεις, να σε χορτάσει και να σε κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό. Πόσα τόστ να φας πια, πόσες τυρόπιτες, πόσα κουλούρια σουσαμένια; Δοκίμασε και κάτι διαφορετικό …
Αλμυρό κέικ με κολοκύθα και σαλάμι
υλικά:
200 γρ. ψίχα κολοκύθας
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σαλάμι αέρος
3 αυγά
100 ml γάλα
60 ml ελαιόλαδο
100 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μοσχοκάρυδο
προαιρετικά: παπαρουνόσπορος, θυμάρι
Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη βράζουμε στον ατμό για 20΄περίπου. Την πατάμε με το πρες-πουρέ και την αφήνουμε να κρυώσει. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο πουρέ κολοκύθας από βαζάκι.
Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά μαζί με το λάδι και προσθέτουμε το γάλα, το τυρί ψιλοτριμμένο, το σαλάμι σε λωρίδες, λίγο αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
Ενσωματώνουμε τον πουρέ κολοκύθας κι ύστερα το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Τελευταίο ρίχνουμε το σαλάμι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ (διαφορετικά στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί) και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και θυμάρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄-45΄.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά πάνω σε σχάρα.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου