Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Το κολατσιό …

… είναι απαραίτητο. Είτε δουλεύεις στην οικοδομή και τραγουδάς Ξαρχάκο μέχρι να σ’ ανακαλύψει ο Αυλωνίτης, είτε κουβαλάς πηλοφόρι μέχρι να σ’ ανακαλύψει η Τζέλα Δελαφράγκα ή δουλεύεις οπουδήποτε, αν είσαι τυχερός, κι έχεις διάλειμμα για κολατσιό, αν είσαι τυχερός, και κολατσιό,  επίσης αν είσαι τυχερός.
Αλλά και μαθητής αν είσαι, και φοιτητής, το κολατσιό είναι απαραίτητο. Να πάρεις ενέργεια, να αναλάβεις δυνάμεις, να σε χορτάσει και να σε κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό. Πόσα τόστ να φας πια, πόσες τυρόπιτες, πόσα κουλούρια σουσαμένια; Δοκίμασε και κάτι διαφορετικό …

 

Αλμυρό κέικ με κολοκύθα και σαλάμι

 

SAM_4305

 

υλικά:
200 γρ. ψίχα κολοκύθας
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σαλάμι αέρος
3 αυγά
100 ml γάλα
60 ml ελαιόλαδο
100 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μοσχοκάρυδο

προαιρετικά: παπαρουνόσπορος, θυμάρι

 

 

 

Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη βράζουμε στον ατμό για 20΄περίπου. Την πατάμε με το πρες-πουρέ και την αφήνουμε να κρυώσει. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο πουρέ κολοκύθας από βαζάκι.

Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά μαζί με το λάδι και προσθέτουμε το γάλα, το τυρί ψιλοτριμμένο, το σαλάμι σε λωρίδες, λίγο αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.

 

 

SAM_4274

 

 

SAM_4277

 

 

Ενσωματώνουμε τον πουρέ κολοκύθας κι ύστερα το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Τελευταίο ρίχνουμε το σαλάμι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

 

 

SAM_4281

 

 

SAM_4282

 

 

Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ (διαφορετικά στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί) και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και θυμάρι.

 

 

SAM_4284

 

 

SAM_4286

 

 

SAM_4289

 

 

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄-45΄.

 

 

SAM_4291

 

 

 

SAM_4294

 

 

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά πάνω σε σχάρα και σερβίρουμε.

 

 

SAM_4296

 

 

SAM_4304

 

 

SAM_4298

 

 

SAM_4297

 

 

SAM_4306

 

 

SAM_4301

 

 

SAM_4303

 

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου