Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Πίτσες για κατάψυξη …

… Την εποχή των παγετώνων διανύουμε και όχι μόνο λόγω του δύσκολου και παγωμένου χειμώνα που είχαμε φέτος.
Αλλά γιατί πολύ μεγάλο μέρος των τροφίμων που καταναλώνουμε είναι κατεψυγμένο. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το γεγονός αυτό καθαυτό. Η συντήρηση και αποθήκευση τροφίμων πάντα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της οικιακής οικονομίας, απλώς γινόταν με άλλους τρόπους. Πάστωμα, αποξήρανση, σάλτσες και πελτέδες, μαρμελάδες και κομπόστες – τώρα προστέθηκε και η κατάψυξη. 
Λαχανικά στην εποχή τους, κρέατα σε καλές τιμές, ψάρια που αγοράσαμε σε ποσότητα, μαγειρεμένο φαγητό που περίσσεψε και θα μας λύσει τα χέρια κάποιο μεσημέρι που μείναμε χωρίς φαΐ – όλα βρίσκουν τη θέση τους στον καταψύκτη, σε κατάλληλα σακουλάκια και με τις ετικέτες που δηλώνουν την ημερομηνία κατάψυξής τους. 
Η τελευταία μου τρέλλα είναι οι κατεψυγμένες πίτσες. Οι δικές μου. Πώς άφηνα τόσο καιρό το παιδάκι μου να τρώει αγοραστές και δεν καταπιάστηκα να φτιάξω μόνη μου; 
Δύο τα μεγάλα ατού που έχουν: το λιγότερο αλάτι και η ποιότητα των υλικών. Κατά τα άλλα, το βρήκα το κόλπο. Κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο φτιάχνω μια δόση ζύμης στον αρτοπαρασκευαστή, αγοράζω υλικά και ταψάκια μιας χρήσης και ξεκινάω …

 

Πίτσες για κατάψυξη

 

SAM_5028

 

υλικά:
1 δόση ζύμης για πίτσα (φτάνει για 2 μεγάλες πίτσες)
πελτές και χυμός ντομάτας
ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά και λιγότερο αλάτι
μοτσαρέλα
ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
ρίγανη

έτοιμη σάλτσα πέστο
μοτσαρέλα
τοματίνια

 

 

 

Ακολουθώντας τις οδηγίες στο βιβλίο συνταγών, φτιάχνουμε στον αρτοπαρασκευαστή μια δόση ζύμη για πίτσα. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για ζυμωτά, μπορούμε όμως να βάλουμε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, ρίχνουμε αλεύρι στο πάγκο της κουζίνας και φτιάχνουμε μια μπάλα που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Ύστερα την κόβουμε στα δύο.

 

 

SAM_5017

 SAM_5018

 

 

Ρίχνουμε ελάχιστο λάδι και λίγο αλεύρι στο ταψάκι και ανοίγουμε τη ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλά μας, μέχρι να καλύψουμε όλο το ταψάκι και λίγο από τα τοιχώματα.

 

 

SAM_5019

 SAM_5020

 SAM_5022

 

 

Αντί να φτιάξουμε σάλτσα ντομάτας βράζοντας τα υλικά, προτιμάμε να αραιώσουμε πελτέ με ντοματοχυμό. Μπορούμε να βάλουμε και κέτσαπ αλλά δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθούμε με την πρόσθετη και άχρηστη ζάχαρη που περιέχει. 

Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με ρίγανη και απλώνουμε τη σάλτσα στη ζύμη. Βάζουμε από πάνω τα υλικά που προτιμάμε. Εμείς βάλαμε λίγη καπνιστή γαλοπούλα, ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά και μια μπάλα μοτσαρέλα.

 

 

SAM_5095

 SAM_5099

 SAM_5100

 SAM_5101

 

 

Για τη δεύτερη εκδοχή, αντί για σάλτσα ντομάτα, βάζουμε έτοιμο πέστο. Απλώνουμε την ποσότητα που θέλουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Για μας ο ιδανικός συνδυασμός είναι λίγο σαλάμι αέρος, φρέσκια μοτσαρέλα, ντοματίνια και λίγο ημίσκληρο για να λυώνει και να κάνει κάθε δαγκωνιά εντυπωσιακά μαστιχωτή.

 

 

SAM_5023

 SAM_5030

 SAM_5024

 SAM_5033

 SAM_5025

 SAM_5034

 

 

Βάζουμε κάθε ταψάκι στον καταψύκτη μόνο του και όχι το ένα πάνω στο άλλο. Όταν παγώσει, μπορούμε να το τυλίξουμε με μεμβράνη φαγητού και να τα στοιβάξουμε το ένα πάνω στο άλλο. Αν τα τυλίξουμε με μεμβράνη από την αρχή, κινδυνεύουμε να κολλήσει επάνω της το τριμμένο τυρί.

Όταν θέλουμε να φάμε πίτσα, την ψήνουμε κατευθείαν από την κατάψυξη (χωρίς να την ξεπαγώσουμε) σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄περίπου. Αν χρειαστεί, στα τελευταία λεπτά του ψησίματος χρησιμοποιούμε μόνο την κάτω αντίσταση για πιο τραγανή βάση.

 

 

SAM_5035


 SAM_5037

 

 

 

Άπειροι οι συνδυασμοί υλικών, από τους πιο απλούς μέχρι τους πιο παράξενους. Καλαμπόκι, πιπεριές, τόνος, θαλασσινά, μπανάνα, ανανάς, όλα τα καλά χωράνε σε μια φιλόξενη πίτσα.

Τώρα μάλιστα που, λόγω Τυρινής, όλο και θα έχουμε διάφορα τυριά στο ψυγείο, είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα περισσεύματα και ν’ αδειάσουμε και το ψυγείο.

Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε νηστίσιμες πίτσες με μανιτάρια, ελιές, κρεμμύδι και ντομάτα για νά  ’χουμε κάτι χορταστικό και εύκαιρο στις πείνες της νηστείας.

 

.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου