Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Σαρδέλες και σκουμπρί από κονσέρβα …

Ώρα για ψάρι, ώρα για Ω3. Μόνο που μερικά Σάββατα θα έπρεπε κι εγώ να έχΩ3 χέρια για να τα προλάβω όλα. Και λαϊκή και σούπερ μάρκετ και φασίνα και πλυντήρια και σίδερο και φρέσκο ψάρι στο τραπέζι.
Θα καταφύγω στη μόνιμη λύση των τηλεοπτικών καναλιών - πρόγραμμα κονσέρβα.
Και μη βιαστείς να απορρίψεις τη λύση μετά βδελυγμίας. Σαρδέλα και σκουμπρί, από τα πιο πλούσια σε Ω3 λιπαρά ψάρια, βρίσκονται κονσερβαρισμένα εύκολα και παντού. Πάντα εύκαιρα στο ντουλάπι μας και με ημερομηνία λήξης που δε χρειάζεται να μας αγχώνει, αποτελούν μια εναλλακτική που μπορεί να χαρακτηριστεί από αξιοπρεπής έως εξαιρετική. Παίρνουμε τα απαραίτητα Ω3, κερδίζουμε και κατιτίς σε ασβέστιο αφού τρώμε και τα κόκκαλα που μαλακώνουν στην κονσέρβα και καταπίνονται άφοβα. Κι αν μη τι άλλο, είναι ψάρια αλιευμένα στη θάλασσα κι όχι ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας.
Αφού ξεπεράσαμε αναστολές κι ενοχές για τη χρήση κονσέρβας, περνάμε στο φρεσκάρισμα και το σερβίρισμα …

 

Σαρδέλες και σκουμπρί από κονσέρβα

 

SAM_5093

 

υλικά:
2 κονσέρβες σαρδέλες σε άλμη ή λάδι
1 κονσέρβα σκουμπρί
6 τοματίνια
ρόκα
χόρτα βραστά

 

 

 

Ανοίγουμε την κονσέρβα και στραγγίζουμε προσεκτικά το λάδι ή την άλμη που περιέχει. Βάζουμε τα ψάρια σε πιάτο και τα φρεσκάρουμε με ωμό ελαιόλαδο και ρίγανη.

Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση. Στο πιάτο με τις σαρδέλες, που προορίζεται για την κόρη μου, βάζω γύρω-γύρω τα τοματίνια, στη θέση που θα είχαν σ’ ένα ρολόι οι αριθμοί που δηλώνουν τις ώρες.

 

 

SAM_5085

 SAM_5086

 

 

Και με δυο φυλλαράκια ρόκα φτιάχνω τους δείκτες του ρολογιού για να δηλώσω με σαφήνεια ότι είναι επιτέλους ώρα να φάει ψάρια.

 

 

SAM_5091


 SAM_5090

 

 

Και για τον κύριο και αυθέντη μου, δίπλα στο σκουμπρί λίγη ρόκα με μπαλσάμικο κι ένα τοματίνι για ξεκάρφωμα.

 

 

SAM_5087


 SAM_5089


 SAM_5088

 

Κι από ένα σουσαμένιο κουλούρι ολικής για τον καθένα τους, που δεν πρόλαβε να ποζάρει και πέρασε στην αιωνιότητα αφανές. Υγιεινό, νόστιμο φαγητό που, μια φορές στις τόσες, λύνει τα χέρια της νοικοκυράς.

 



 

.

2 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται τέτοιες λύσεις άμεσης ανάγκης για τις νοικοκυρές. Φαγητό και γρήγορο και υγιεινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά σωτήρια λύση κι όταν την επικροτεί και μια Mageirissa νιώθω πολύ πιο χαρούμενη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή