Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Μπορεί η καλή …

… νοικοκυρά να είναι και δούλα και κυρά, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι και κορόιδο. Κι αν μπορεί να εκμεταλλευτεί την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας προς όφελός της, δε βλέπω γιατί να μην το κάνει.
Κι αν μπορεί να φτιάξει τη ζύμη για τη λαγάνα της Καθαροδευτέρας στον αρτοπαρασκευαστή, δε βλέπω γιατί να σηκωθεί αχάραγα να πιάσει τα προζύμια. Πόσο μάλλον που ο αρτοπαρασκευαστής προγραμματίζεται αποβραδίς και μπορεί, όταν ξυπνήσει το πρωί, να βρει τη ζύμη να την περιμένει έτοιμη και φουσκωμένη από υπερηφάνεια.
Σε μένα τα λέω για να τ’ ακούω εγώ. Που ένιωθα κι ενοχές γιατί διάλεξα τον εύκολο δρόμο φέτος, τρομάρα μου …

 

 

Λαγάνα στον αρτοπαρασκευαστή

 

 

IMG_7789

 

υλικά:
600 γρ. αλεύρι (εδώ σκληρό, για ζυμωτά)
320 ml νερό
2 κουταλιές λάδι
1,5 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά

σουσάμι, μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορος

 

 

 

Βάζουμε όλα τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή και τον προγραμματίζουμε να φτιάξει μόνο τη ζύμη, χωρίς να την ψήσει. Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, τη ζυμώνουμε και με το χέρι μέχρι να μην κολλάει και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.

 

 

SAM_5306

 

 

SAM_5307

 

 

SAM_5308

 

 

SAM_5309

 

 

Ανοίγουμε με το χέρι μας κάθε κομμάτι ζύμης πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να πάρει σχήμα οβάλ και να φτάσει στο όριο του ταψιού. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σκεπάζουμε το ταψί με τις λαγάνες με κουβερτούλα φλις και το αφήνουμε για 20΄ πάνω στα (σβηστά) μάτια της κουζίνας, για να εκμεταλλευτούμε τη θερμότητα του φούρνου για ένα ακόμη φούσκωμα της ζύμης.

 

 

SAM_5311

 

 

SAM_5312

 

 

Μετά τα 20΄ κάνουμε δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια κάθε λαγάνας, δημιουργώντας μικρά βαθουλώματα.

 

 

SAM_5313

 

 

SAM_5314

 

 

SAM_5316

 

 

SAM_5315

 

 

Ψεκάζουμε πολλές φορές κάθε λαγάνα και πασπαλίζουμε με σουσάμι (ωμό ή ψημμένο και μαυροσούσαμο, ή/και παπαρουνόσπορο).

 

 

SAM_5317

 

 

SAM_5318

 

 

IMG_7778

 

 

Ψήνουμε για 20΄περίπου, ανάλογα με το πάχος της λαγάνας και τη δύναμη του φούρνου.

 

 

IMG_7780

 

 

IMG_7783

 

 

IMG_7782

 

 

Απολαμβάνουμε.

 

 

IMG_7786

 

 

IMG_7791

 

 

 

IMG_7788

 

 

IMG_7790

 

 

 

IMG_7787

 

 

 

Ανάλαφρη η λαγάνα μας, ούτε που μας βάρυνε καθόλου. Παραλίγο να μας πάρει ο αέρας …

 

 

WP_20170227_17_43_51_Pro[1]ά

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου