Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Twas the night before Christmas …

… when all through the house
not a creature was stirring, not even a mouse.

Εκτός από εμένα που μες την κουζίνα
το γεύμα θα ετοιμάσω, σαφώς πριν πεινάσω.

Γιατί στην περίπτωση του στιφάδου, και δή του αγριογούρουνου, προετοιμάζεσαι δυο μέρες πριν μαγειρέψεις. Να μαριναριστεί, να μαλακώσει, να γεμίσει μυρωδικά κι αρώματα κι ύστερα να σιγομαγειρευτεί, να λυώσει και να μελώσει …

 

Αγριογούρουνο στιφάδο

 

IMG_7459

υλικά:
1,5 κιλό αγριογούρουνο
2 κιλά κρεμμυδάκια στιφάδου
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 κουταλιές τοματοπελτές

Για το μαρινάρισμα:
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
3 κουταλιές ξύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
2 δαφνόφυλλα
πιπέρι σε κόκκους
μπαχάρι σε κόκκους
θυμάρι

 

 

προετοιμασία:

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Κόβουμε το σκόρδο στη μέση. Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με το κρασί, το ξύδι, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και τα μπαχαρικά. Τα βάζουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και αφήνουμε τη μαρινάτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

SAM_4268

 

 

SAM_4270

 

 

Ρίχνουμε τη μαρινάτα στο κρέας, το σκεπάζουμε με μεμβράνη φαγητού και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες, γυρίζοντάς το πλευρό τακτικά.

 

 

SAM_4271

 

 

SAM_4272

 

 

SAM_4307

 

 

Καθαρίζουμε με υπομονή και στωικότητα τα κρεμμύδια φροντίζοντας να μην κόψουμε πολύ το κάτω μέρος τους γιατί θα διαλυθούν κατά το μαγείρεμα.

 

 

SAM_4315

 

 

SAM_4316

 

 

Για να το μαγειρέψουμε, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάτα και το αλατοπιπερώνουμε. Το σωτάρουμε σε 3 κουταλιές λάδι μέχρι να αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί. Στραγγίζουμε τη μαρινάτα, κρατάμε το υγρό της, τα μπαχάρια και τα δαφνόφυλλα και πετάμε τα υπόλοιπα. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας και τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄-10΄.

 

 

SAM_4312

 

 

SAM_4314

 

 

SAM_4317

 

 

SAM_4318

 

 

Ρίχνουμε τον πελτέ και 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και, όταν πάρουν 2-3 βράσεις, τα αδειάζουμε όλα μαζί στη γάστρα.

 

 

SAM_4319

 

 

SAM_4320

 

 

Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα 2-3 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια απ’ όλες τις πλευρές.

 

 

SAM_4321

 

 

SAM_4322

 

 

Ρίχνουμε και τα κρεμμυδάκια στη γάστρα και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε ζεστό νερό και λίγο αλατοπίπερο.

 

 

SAM_4324

 

 

SAM_4325

 

 

SAM_4326

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, για 2-3 ώρες προσέχοντας να υπάρχει πάντα υγρό στη γάστρα και γυρίζοντας, αν θέλουμε, 1-2 φορές το κρέας.

Η διάρκεια του ψησίματος εξαρτάται τόσο από το φούρνο όσο και από το κρέας. Αν έχουμε άνεση χρόνου, μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στους 150-160 βαθμούς Κελσίου και να αφήσουμε το στιφάδο να σιγομαγειρευτεί μέχρι να λυώσει το κρέας.

 

 

SAM_4328

 

 

SAM_4330

 

 

SAM_4329

 

 

Σερβίρουμε, τσουγκρίζουμε κι ευχόμαστε.

 

 

IMG_7451

 

 

IMG_7460

 

 

IMG_7456

 

 

IMG_7461

 

 

IMG_7450

 

 

IMG_7455

 

 

IMG_7457

 

 

IMG_7458

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου