Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σκωτσέζικα αυγά …

… Αυτά τα αυγά κακώς τα λένε σκωτσέζικα. Δεν είναι ούτε καρώ ούτε τσιγκούνικα. Ούτε και σκωτσέζικα. Διότι είναι ιταλικά. Όπως η Ιταλίδα ήταν απ’ την Κυψέλη, έτσι κι αυτά τα σκωτσέζικα είναι απ’ την Ιταλία.
Αυγά σκωτσέζικα υπάρχουν και είναι και διάσημα. Ντύνονται με περίβλημα από κιμά λουκάνικου, πανάρονται δυο φορές και τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι. Οι Σκωτσέζοι τα τρώγαν για πρωινό – ένα ελαφρύ, υγιεινό πρωινό για το ξεκίνημα της μέρας – και υπάρχουν πάντα στα καλάθια του πικνίκ και στα πάρτυ που σέβονται τον εαυτό τους.
Η ιταλική παραλλαγή αντικαθιστά τον κιμά λουκάνικου με ρυζότο. Ως ιδέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ως αποτέλεσμα; Curse me kilts, blast me bagpipes, scratch me scots, tear me tartan …

 

Σκωτσέζικα αυγά (σε ιταλική παραλλαγή)

 

IMG_7499

 

υλικά:
6 αυγά
1 συσκευασία για ριζότο με τυριά ή
ρυζότο σπιτικό

1 αυγό
40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά

Για το πανάρισμα:
αλεύρι
2 αυγά
τριμμένη φρυγανιά

 

 

 

Βράζουμε τα αυγά σε μέτρια φωτιά για 8΄-10΄, για να γίνουν σφιχτά. Τα στραγγίζουμε, τα περνάμε από κρύο νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Φτιάχνουμε το ρυζότο σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία ή σύμφωνα με οποιαδήποτε συνταγή, προτιμώντας ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Ρίχνουμε στο ρυζότο ένα αυγό, το τριμμένο τυρί, ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με πηρούνι. Το ρύζι πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό και κολλώδες για να μη διαλυθεί στο τηγάνισμα.

  

SAM_4476

 SAM_4477

 

 

Καθαρίζουμε τα αυγά. Βάζουμε στο χέρι μας μια ποσότητα ρυζιού, την ανοίγουμε πάνω στην παλάμη μας και βάζουμε επάνω το αυγό. Κλείνουμε το ρύζι γύρω από το αυγό και το πλάθουμε ελαφρά δίνοντάς του κυλινδρικό σχήμα.

 

 

SAM_4478

 SAM_4479

 SAM_4480

 SAM_4484

 

 

Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε το πανάρισμα. Χτυπάμε ελαφρά τα 2 αυγά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε βαθύ μπωλ. Βάζουμε σε ένα πιάτο αλεύρι και σε άλλο την τριμμένη φρυγανιά.

 

 

SAM_4485

 

 

Περνάμε τα αυγά από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά, προσέχοντας να καλυφθούν καλά. Τα ξαναπερνάμε από το αυγό και τη φρυγανιά, για να γίνει πιο παχύ το πανάρισμα.

 

 

SAM_4488

 SAM_4489

 SAM_4490

 

 

Τηγανίζουμε τα σκωτσέζικα αυγά σε άφθονο σπορέλαιο, γυρνώντας τα 1-2 φορές για να κάνουν παντού μια τραγανή κρούστα.

 

 

SAM_4491

 SAM_4494

 SAM_4492

 SAM_4499

 

 

Σερβίρουμε αμέσως, προαιρετικά με σάλτσα ντομάτας.

 

 

IMG_7492

  

IMG_7494

 

 IMG_7502

  

IMG_7495

  

IMG_7501

  

IMG_7498

 

 IMG_7504

 

 



 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου