Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Λασπέξ …

… Άκου, λασπέξ. Μα είναι όνομα αυτό για φαγητό;
Και καλά να του αρέσει πολύ, και καλά να το ζητάει συνέχεια, αλλά να το βαφτίσει κι όλας; Και μάλιστα λασπέξ;
Τόσο αυτός όσο και η κόρη μας είναι μεγάλοι λάτρεις του ρυζιού. Για να είμαι ειλικρινείς, θα μπορούσα να τους ταΐζω ρύζι καθημερινά και να λύσω το πρόβλημά μου. Αλλά δεν είμαι τέτοιος τύπος. Γι’ αυτό και το λασπέξ μου πέφτει βαρύ. Όχι όταν το τρώω, όταν το ακούω.
Έστιν ούν λασπέξ, ρύζι που μαγειρεύεται στο φούρνο μαζί με κοτόπουλο και μπόλικο ζουμί. Απλό στην παρασκευή του, εύκολο, εξαιρετικά νόστιμο και πολύ χορταστικό. Γιατί η καρολίνα βράζει στον άφθονο ζωμό, βγάζει μπόλικο άμυλο και, στο όριο του να παραβράσει, χυλώνει και γίνεται μούρλια. Κι επειδή κοντεύει να λασπώσει το εβάφτισε ρύζι λασπέξ. Και το ζητά τακτικότατα.
Καλά όλα αυτά, αλλά λασπέξ;
Σ’ εμένα, που μπορείς να μετρήσεις ένα-ένα τα σπυριά στο πιλάφι μου;
Που παθαίνω ορθοστατική υπόταση πάνω απ’ την κατσαρόλα για να μείνει al dente το ρυζότο μου;
Enfin, μου λέει κι ο μαιτρ Ρομπέρ στο Δόλωμα

 

Κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι

 

IMG_7464

 

υλικά:
μισό κοτόπουλο (ή κοκκόρι)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτρια κρεμμύδια
1,5 κούπα ρύζι καρολίνα
λίγο άσπρο κρασί

 

 

 

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το ροδίζουμε καλά σε 3 κουταλιές λάδι. Όταν πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές, ρίχνουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.

 

 

SAM_4359

 

 

SAM_4361

 

 

SAM_4362

 

 

Αφήνουμε το κρεμμύδι και την πέτσα του κοτόπουλου να ‘πιάσουν’ ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας και σβήνουμε με λίγο κρασί. Ξύνουμε με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τα τραγανά λιπάκια που ‘έπιασαν’ και να δώσουν περισσότερη νοστιμιά στο φαγητό.

 

 

SAM_4364

 

 

SAM_4366

 

 

Ρίχνουμε τα 2 μέτρια κρεμμύδια ολόκληρα και ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί εντελώς το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε ξανά. Αν θέλουμε, εμπλουτίζουμε το ζωμό με έναν κύβο κότας. Καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας να ξεκολλάει από το κόκκαλο.

 

 

SAM_4368

 

 

SAM_4370

 

 

Βγάζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο σε ένα πιάτο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε σε μεγάλο ταψί το ρύζι, ρίχνουμε όλο το ζουμί της κατσαρόλας και ανακατεύουμε. Βάζουμε πάνω από το ρύζι τα κομμάτια του κοτόπουλου.

 

 

SAM_4373

 

 

SAM_4375

 

 

Ψήνουμε το φαγητό για 25΄-30΄ παρακολουθώντας το και προσθέτοντας, αν χρειαστεί, και λίγο ζωμό ακόμη για να γίνει το ρύζι χυλωμένο.

 

 

SAM_4376

 

 

SAM_4377

 

 

Δε φοβόμαστε το ζωμό που παραμένει στο ταψί όταν το ξεφουρνίσουμε, επειδή το ρύζι, κρυώνοντας, θα τον τραβήξει.

 

 

SAM_4378

 

 

SAM_4380

 

 

SAM_4385

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

IMG_7462

 

 

SAM_4392

 

 

IMG_7463

 

 

IMG_7465

 

 

SAM_4393

 

 

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο φετεινός ασουρές, Βαρβάρα ή Noah’s pudding, έτοιμος να μοιραστεί για το καλό μιας ακόμη χρονιάς.

 

 

SAM_4399

 

 

SAM_4406

 

 

SAM_4404

 

 

SAM_4407

 

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου