Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Χοιρινό με κυδώνι και δαμάσκηνα …

… Περίσσευμα έχω κι εγώ, αλλά δε μοιράζεται. Περίσσευμα ευφυίας, ομορφιάς, γνώσεων και άλλων ων ουκ έστν αριθμός, αλλά δεν εννοώ αυτό.
Μου έχει περισσέψει ένα κυδώνι απ’ όταν έφτιαξα το
μοσχάρι και δεν μπόρεσα ακόμη να βρω τι να το κάνω. Να πάρω κι άλλα δεν κατάφερα, ούτε σε λαϊκές βρήκα, ούτε σε μανάβικα, ούτε και σε σούπερ μάρκετ.
Για γλυκό είναι λίγο, για μαρμελάδα επίσης.
Να το πετάξω, ούτε λόγος - θα ήταν το κυδώνειον άγος.
Αν όμως το μαγειρέψω με λίγο χοιρινό και μια χούφτα δαμάσκηνα όχι μόνο θα λύσω το πρόβλημά μου αλλά θα αποκτήσω κι ένα ωραιότατο κυριακάτικο και χειμωνιάτικο φαγητό άκοπα …

 

Χοιρινό με κυδώνι και δαμάσκηνα

 

IMG_7469

 

υλικά:
500 γρ. χοιρινό χωρίς κόκκαλο (εδώ σπάλα)
1 κρεμμύδι
1 κυδώνι
10 αποξηραμένα δαμάσκηνα
μισό ποτηράκι λευκό κρασί

 

 

 

Κόβουμε το χοιρινό σε μεγάλους κύβους και το σωτάρουμε για 5΄ σε 3 κουταλιές λάδι. Όταν αλλάξει χρώμα ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και σωτάρουμε για άλλα 5΄. 

Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας μέχρι τη μέση. Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας (περίπου 40΄).

Καθαρίζουμε το κυδώνι και το κόβουμε σε φέτες. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα δαμάσκηνα, αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει και το κυδώνι και να δέσει η σάλτσα (άλλα 20΄περίπου). Αν λείπει νερό προσθέτουμε λίγο, αν περισσεύει αφαιρούμε το καπάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά για να εξατμιστεί.

Σερβίρουμε.

 

 

IMG_7467

  

IMG_7466

  

IMG_7468

  

IMG_7470

 

 

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου