Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Το μήλον …

… της Έριδος ήταν, λέει, κυδώνι.
Άκου τώρα εσύ να δεις.
Τόσα χρόνια περιμένω να γίνω κι εγώ κάποτε το μήλον της Έριδος και τώρα πάει.
Κυδώνι της έριδος δε θα μου πηγαίνει, το κίτρινο σκοτώνει τις ξανθιές.
Φταίνε κι οι αρχαίοι που τα λέγαν όλα μήλα, φταίμε κι εμείς που πήραμε το κυδώνιον μήλον κι απ’ την τεμπελιά μας κρατήσαμε μόνο το κυδώνιον – πολύ θέλει το κακό να γίνει;
Όπως και να το λένε όμως, εγώ θα το δοξάσω. Θα το σιγομαγειρέψω με μοσχάρι στη γάστρα, φαγητό χειμωνιάτικο και, γιατί όχι, γιορτινό και χριστουγεννιάτικο.
Και θα γίνει το λουκούμι της έριδος μόλις το ξεφουρνίσω …

 

Μοσχάρι στη γάστρα με κυδώνια

 

IMG_7359


υλικά:
800 γρ. μοσχάρι με κόκκαλο (εδώ κότσι)
2-3 κυδώνια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλο καρότο
200 ml μηλίτης ή λευκό κρασί
200 ml ζωμός βοδινού
μισό κουτ. γλυκού κύμινο
μισό κουτ. γλυκού κόλιαντρο ξερό
1 καλή πρέζα σουμάκι
μαϊντανός ψιλοκομμένος

 

 

 

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα κυδώνια μέχρι να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.

 

 

SAM_3953

 

 

SAM_3957

 

 

SAM_3960

 

 

Τα βγάζουμε σε πιάτο, συμπληρώνουμε άλλες 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, και το καρότο, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη, για 10΄. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, τα βγάζουμε σε πιάτο και σωτάρουμε στο ίδο λάδι το μοσχάρι με το κύμινο και τον κόλιαντρο.

 

 

SAM_3956

 

SAM_3962

 

 

Μόλις το μοσχάρι αλλάξει χρώμα, το αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί ελαφρά, ρίχνουμε το ζωμό και διορθώνουμε, αν χρειαστεί, το αλατοπίπερο.

 

 

SAM_3964

 

 

SAM_3965

 

 

Βάζουμε στη γάστρα τα σωταρισμένα λαχανικά και από πάνω τους το κρέας. Πάνω από το κρέας αραδιάζουμε τα κυδώνια, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και καρυκεύουμε με το σουμάκι.

 

 

SAM_3969

 

 

SAM_3970

 

 

SAM_3972

 

 

Περιχύνουμε με το ζωμό της κατσαρόλας, καπακώνουμε τη γάστρα και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 1,5 ώρα περίπου ή μέχρι το κρέας να πέφτει από το κόκκαλο. Αν χρειαστεί, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5΄-10΄ ακόμη, για να πάρει χρώμα το φαγητό.

 

 

SAM_3983

 

 

SAM_3984

 

 

SAM_4005

 

 

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

 

IMG_7360

 

 

IMG_7358

 

SAM_4012

 

 

IMG_7357

 

 

 

IMG_7361

 

 

IMG_7359

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου