Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Έχω και φυστίκι …

… Αιγίνης. Μονά – ζυγά δεν παίζω. Κι ούτε έχω τόσο πολύ φυστίκι όσο είχε ο Φέρμας στην καλαθούνα του.
Νομίζω, πάντως, ότι με φτάνει για να φτιάξω μια ανοιξιάτικη τάρτα με φράουλες. Εσύ τώρα ακούς τάρτα και μαζεύεσαι. Σκέφτεσαι ζύμες, παχυντικές κρέμες, μπελάδες, θερμίδες και λιπαρά.
Εδώ, μαντάμ, πέφτετε σε σφάλμα. Γιατί η συγκεκριμένη τάρτα, εκτός από απλούστατη, είναι και –στο μέτρο του δυνατού- ελαφριά κι αγνή. Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε μια καλής ποιότητας σφολιάτα, χωρίς υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά και λίπη και θα την απολαύσουμε, τραγανή και νόστιμη, χωρίς τύψεις …



Τάρτα με φράουλες και φυστίκι Αιγίνης



ΕΤΟΙΜΗ
 


υλικά:
1/2 κούπα φυστίκι Αιγίνης
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
300 γρ. φράουλες
1 φύλλο σφολιάτα

Για επάλειψη:
μαρμελάδα βερύκοκκο





Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και το τρυπάμε παντού με πηρούνι. Για να αποφύγουμε να φουσκώσει πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το καλύπτουμε με ένα ακόμη φύλλο αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε από πάνω του ένα δεύτερο ταψάκι. Ψήνουμε τη σφολιάτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 20΄.



ΣΦΟΛΙΑΤΑ

ΣΙΛΙΚΟΝΗ 



Βάζουμε στο multi λίγο περισσότερα από τα μισά φυστίκια μαζί με τη ζάχαρη και τα αλέθουμε μαζί. Ξεφουρνίζουμε τη σφολιάτα, αφαιρούμε το επάνω ταψί και το δεύτερο αντικολλητικό χαρτί και σκορπίζουμε στην επιφάνειά της το μείγμα του φυστικιού, αφήνοντας ένα κενό περιθώριο γύρω-γύρω.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15΄-17΄, ή μέχρι να τραγανίσει η σφολιάτα και να ξεροψηθεί το φυστίκι. Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.


ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ

ΨΗΜΜΕΝΗ ΒΑΣΗ 



Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε σε ισόπαχες φέτες. Τις αραδιάζουμε πάνω στη σφολιάτα, φροντίζοντας κάθε φέτα να πατάει πάνω στην προηγούμενη, και αφήνοντας και πάλι κενό το περιθώριο που δημιουργήσαμε προηγουμένως.
Αραιώνουμε τη μαρμελάδα βερύκοκκο με 2-3 κουταλιές νερό και τη ζεσταίνουμε ελαφρά στα μικροκύματα.



ΑΡΑΔΙΑΣΜΑ 

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ



Αλείφουμε γενναιόδωρα τις φράουλες και το κενό περιθώριο της σφολιάτας.



ΑΚΡΕΣ

ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ  



Χοντροτρίβουμε στο multi το υπόλοιπο φυστίκι και το σκορπίζουμε πάνω στο κενό περιθώριο, δημιουργώντας μια πράσινη κορνίζα γύρω από τις φράουλες.



ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ

ΦΡΑΟΥΛΕΣ 

ΝΤΑΡΚ



Σερβίρουμε την τάρτα σε θερμοκρασία δωματίου.



ΕΤΟΙΜΗ ΠΛΑΪ 

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΕΠΑΝΩ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου