Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Παλατιανοί κεφτέδες …

Παλάτια σού ’χα τάξει, Μαρικάκι, μα βλέπεις δεν εγύρισ’ ο τροχός, είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια και άλλα ηχηρά και δακρύβρεκτα παρόμοια. Γιατί τα παλάτια πάντα συνδέονται στο συλλογικό ασυνείδητο με όμορφους πρίγκηπες, τυχερές άμα και καπάτσες μορφονιές που τους τύλιξαν, πλούτο, χλιδή, ροδαλά πριγκηπόπουλα και χάπιλι έβερ άφτερ.
Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε και ποια είμαι εγώ που θα σπάσει τη σαπουνόφουσκα; Εγώ, απλώς, από όλο το παλατιανό σύμπαν, εστιάζω μόνο στην κουζίνα.
Και πιο συγκεκριμένα, στην πλούσια κουζίνα των οθωμανικών παλατιών. Με τους δεκάδες φούρνους, τα 40 είδη πιλάφια, τα καζάνια για τα σερμπέτια, κι όλο το προσωπικό καλοκουρδισμένο σαν τα ξωτικά του Αη Βασίλη, ν’ ανοίγει φύλλα και γιουφκάδες, να ξεπουπουλιάζει όρνιθες, γαλοπούλες και ορτύκια, να στουμπίζει καρύδια και φυστίκια και να κοπιάζει νυχθημερόν να χορτάσει σουλτάνους, κακομαθημένες χανούμισσες, παλλακίδες και τσούρμο σουλτανόπουλα και σουλτανοπούλες.
Μια συνταγή παλατιανή απ’ την πολίτικη κουζίνα, έβαλα στο μάτι εδώ και μήνες κι ήρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου. Να βγουν κι απ’ τη δική μου ταπεινή κουζίνα οι …



Παλατιανοί κεφτέδες


ΕΤΟΙΜΟΙ ΠΛΑΪ
  


υλικά:
250 γρ. κιμάς από μοσχάρι
250 γρ. κιμάς από κοτόπουλο
1 μικρό κρεμμύδι 
1 αυγό
ψωμί ή τριμμένη φρυγανιά
μαϊντανός
1 κουτ. γλ. ξύδι
κύμινο

φυστίκι Αιγίνης  
κασέρι ή ημίσκληρο τυρί

4 φύλλα κρούστας

Για την επάλειψη:
1 αυγό και 2 κουταλιές λάδι






Αναμειγνύουμε τα δύο είδη κιμά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, περασμένο στο multi και στυμμένο καλά, το ψωμί (μουλιασμένο και στυμμένο) ή τη φρυγανιά, το αυγό, το μαϊντανό και το ξύδι. Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με το κύμινο και ζυμώνουμε καλά το μείγμα. Αν θέλουμε, βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας για να γίνει πιο αφράτος ο κιμάς. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.




ΚΙΜΑΣ

ΥΛΙΚΑ

ΕΤΟΙΜΟ ΜΕΙΓΜΑ



Στρώνουμε μια λαδόκολλα, απλώνουμε επάνω της ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με το μείγμα αυγού-λαδιού. Το καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο, το οποίο επίσης αλείφουμε. 

Χωρίζουμε τον κιμά σε δύο ίσα μέρη και απλώνουμε τον μισό κιμά κατά μήκος της μακράς πλευράς του φύλλου, πιέζοντάς τον με τα δάχτυλά μας για να απλώσει. 

Σκορπίζουμε πάνω στον κιμά 2-3 κουταλιές τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και από πάνω ρίχνουμε τριμμένο τυρί.




ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜΑ

ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ 

ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΚΟΝΤΙΝΟ



Σηκώνουμε προσεκτικά τις άκρες του φύλλου κρούστας και τυλίγουμε ρολό. Βρέχουμε την άκρη του ρολού και πιέζουμε καλά για να κολλήσει. Τυλίγουμε ολόκληρο το ρολό και με τη λαδόκολλα και το αφήνουμε στην άκρη. 

Με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνουμε και ένα δεύτερο ρολό με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε τα ρολά στην κατάψυξη για 1 ώρα τουλάχιστον, για να μπορέσουμε να τα κόψουμε με ευκολία.



ΤΥΛΙΓΜΑ 2

ΤΥΛΙΓΜΑ 3



Βγάζουμε τα ρολά από την κατάψυξη, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα κόβουμε σε ροδέλες, καθαρίζοντας τακτικά το μαχαίρι ανάμεσα στα κοψίματα.


ΚΟΨΙΜΟ

ΚΟΨΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΚΟΜΜΕΝΟΙ ΚΟΝΤΙΝΟ



Βάζουμε τους κεφτέδες σε ταψί με λαδόκολλα και τους αλείφουμε παντού με το μείγμα αυγού-λαδιού. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του αέρα για 25΄-30΄. Αν δεν έχουμε φούρνο με αέρα, τους ψήνουμε στις αντιστάσεις για 15΄ περίπου, τους γυρνάμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε για ακόμη 15΄.


ΕΠΑΛΕΙΨΗ

ΦΟΥΡΝΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑ




Σερβίρουμε τους παλατιανούς κεφτέδες με ωμά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα.



ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΕΤΟΙΜΗ ΠΙΑΤΕΛΑ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου