Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

Έχω φτιάξει …

… ένα μακαρονάκι κοπτόν, νέκταρ.


ΚΟΠΤΟΝ ΝΕΚΤΑΡ


Δεν το τρώμε το κοπτόν, μας πειράζει.


ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΚΟΠΤΟ


Εγώ, όμως, δεν είμαι η Ωραία των Αθηνών, να πω ένα μπαρδόν και να αποχωρήσω. Θα το φάτε και θα γλείφεστε. Διότι αυτό, δεν είναι ένα οποιοδήποτε κοπτόν. Το μαγείρεψα με φρέσκα θράψαλα*, μοσχοβολάει αλμύρα και μυρωδικά κι έχει μια πλούσια σάλτσα, στην οποία κάνει μακροβούτι το κοπτόν και ξεχνάει ν’ αναδυθεί …



Κοπτό μακαρονάκι με θράψαλα


ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
3-4 θράψαλα (περίπου 700 γρ.)
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουτί ντομάτα κονκασέ
1 κοφτή κουταλιά πελτές
λίγο κόκκινο κρασί
2 δαφνόφυλλα
5-6 κόκκοι μπαχάρι

300 γρ. μακαρονάκι κοπτόν

προαιρετικά: 4-5 λιαστές ντομάτες, 2-3 κουταλιές από το λάδι τους






Καθαρίζουμε τα θράψαλα, αφαιρώντας τα εντόσθια, το διαφανές “κόκκαλο” και το “δόντι” ανάμεσα στα πλοκάμια. Τα κόβουμε σε ροδέλες και τα πλένουμε καλά.



ΘΡΑΨΑΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Βάζουμε το κρεμμύδι σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο και το αχνίζουμε, μόνο με νερό, για 5΄. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές λάδι (αν έχουμε αρωματισμένο από τις λιαστές ντομάτες) και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι για άλλα 5΄.



ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΑΧΝΙΣΜΑ 

ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ



Ρίχνουμε τα θράψαλα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να κατσαρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους (περίπου 10΄).



ΜΕ ΤΑ ΘΡΑΨΑΛΑ
 

ΜΕ ΥΓΡΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Ρίχνουμε κρασί κατά βούλησιν, τις ντομάτες (κονκασέ, πελτέ και λιαστές) και ανακατεύουμε να διαλυθεί ο πελτές. Αλατίζουμε με φειδώ, γιατί τα θαλασσινά έχουν τη δική τους αρμύρα, πιπερώνουμε και βάζουμε μπαχάρι και δάφνη. Συμπληρώνουμε με αρκετό ζεστό νερό, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν τα θράψαλα (από 40΄-50΄). Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ζεστό νερό, γιατί χρειαζόμαστε μπόλικο ζουμί για να βράσει το κοπτόν.



ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
 

ΒΡΑΣΜΕΝΑ



Μόλις είναι έτοιμα τα θράψαλα βγάζουμε το καπάκι, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κοπτόν μαζί με λίγο αλάτι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, ανακατεύοντας τακτικά γιατί έχει το κακό συνήθειο να πιάνει στον πάτο.
Φροντίζουμε πάντα να υπάρχει αρκετό υγρό στο φαγητό γιατί, όσο κρυώνει, τόσο το τραβάει και στεγνώνει.



ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ

 ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 5΄ και σερβίρουμε.



ΑΝΩΘΕΝ

ΦΛΟΥ

* Και μην ακούς όλους εκείνους που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι τα θράψαλα είναι σκληρά, άνοστα και δε βράζουν με τίποτε.


ΣΚΛΗΡΟΣ

Υπομονή θέλει το θράψαλο και λίγη προσοχή και γίνεται αριστούργημα …


ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου