Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Κι εσύ, Ελένη; …

… Λοιπόν, Ελένη, μου κάνεις για Ελένη. Η Ωραία Ελένη, η Αγία Ελένη. Τι λες;
Η γυναίκα γνώριζε την ετυμολογία. Ελένη, η κυριεύουσα τους άντρες. Ελένη, η λάμπουσα, απ' τη δάδα με την αρχαιοελληνική σημασία. Ήξερε λοιπόν ότι δεν της ταίριαζε. Ούτε κυριεύουσα τους άντρες, ούτε πολύ περισσότερο λάμπουσα.


Πάρης
   Ελένη


… Η γυναίκα που ήθελε να ήταν είχε ωραία όψη, δυνατό χαρακτήρα, ανεξάρτητη συμπεριφορά, γοητεία, ερωτικές επιτυχίες, γενική αποδοχή, θαυμασμό για τα επαγγελματικά της κατορθώματα.


Lady-with-Hat-and-Feather-Boa
modigliani


… Τώρα όμως ήθελε να πετάξει από πάνω της τη μεμψιμοιρία. Θα διοχέτευε τη δημιουργικότητά της στο μαγείρεμα.


girl


… Το να δίνει χαρά μέσω των φαγητών είχε αρχίσει να της γίνεται συνήθεια. Ωραία συνήθεια.

                      Ευγενία Φακίνου – Για να δει τη θάλασσα








2 σχόλια:

  1. Ήθελε να του πει να σκάσει. Να σταματήσει να σχολιάζει την κοπέλα. Την Ελένη. Τον έρωτα της ζωής του. Την αγάπη του. Το λόγο της ύπαρξής του. Ήθελε να του πει ότι αυτή δεν ήταν η Σάρα η Σαυρομάτα. Δεν ήταν για τα μούτρα του. Αυτή ήταν η Ελένη. Το θάμβος των ματιών του. Η Περσεφόνη του Κάτω Κόσμου του. Η πηγή του κήπου του. Που όταν περπατάει, ανθίζουν νάρδοι και κρόκοι κι όλα τα δέντρα του Λιβάνου αναστενάζουν. Η Αρετούσα και η Ιουλιέττα του. Όλες οι γυναίκες που τραγουδήθηκαν. Η Ελένη του, ωραία ως η Ιερουσαλήμ. Το άσμα ασμάτων του. Η δική του Ελένη. Αλλά έσφιξε τα χείλη του που έτρεμαν και δεν είπε τίποτα.

    Ευγενία Φακίνου – Ποιος σκότωσε τον Μόμπυ Ντικ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σταμάτη Κραουνάκη.
    (και Γιώργου Πανουσόπουλου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή