… Μια πίτα βρε παιδιά. Το βασίλειο μου για μια πίτα.
Πέρασαν όλες οι γιορτές και μια πίτα δεν αξιώθηκα να κάνω. Μην κοιτάς, η βασιλόπιτα δεν πιάνεται. Ήταν γλυκειά. Ούτε η κοτόπιτα πιάνεται. Ήταν βασιλόπιτα.
Οπότε; Τι να φτιάξω για να ξεφύγουμε λίγο απ’ τις κλασσικές τυρόπιτες και τις χειμωνιάτικες πρασόπιτες και λαχανόπιτες;
Ναι, νομίζω ότι είναι η πιο κατάλληλη για το ρόλο. Ούτε κάστινγκ, ούτε οντισιόν, ούτε μειοδοτικοί διαγωνισμοί. Η δουλειά πάει με απευθείας ανάθεση στην …
Τραχανόπιτα
υλικά:
3/4 κούπας τραχανάς (γλυκός)
4 κούπες νερό
1 κούπα άπαχο γάλα
φέτα και ανθότυρο
3 αυγά
επιπλέον γάλα
6 χωριάτικα φύλλα για πίτα
Βάζουμε τον τραχανά να βράσει στο νερό και το γάλα, στα οποία έχουμε διαλύσει μισό κουταλάκι αλάτι.
Όταν μισοβράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Η γέμιση της τραχανόπιτας είναι κυρίως αυτοσχέδια και λίγο εμπειρική. Γίνεται στη λογική της πατσαβουρόπιτας, οπότε θέλουμε το μείγμα να είναι αρκετά υγρό, για να φουσκώσουν και ν’ αφρατέψουν τα φύλλα.
Επίσης, ο αριθμός των αυγών καθώς και η ποσότητα του τυριού που περιέχει, επαφίενται στη διακριτική ευχέρεια του καθενός και στο αν έχει άλλες ελεύθερες τρύπες το ζωνάρι του.
Βάζουμε τον τραχανά με μπόλικο από το υγρό του σε μεγάλο μπωλ και ρίχνουμε 2 αυγά, τα τυριά και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε στο μείγμα και λίγο λάδι.
Λαδώνουμε και το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο, ζαρωμένο, ώστε να καλύψει τον πάτο του ταψιού.
Το ραντίζουμε με λάδι και ρίχνουμε από πάνω του 1-2 κουτάλες από τη γέμιση.
Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο, ζαρωμένο κι αυτό, και περιχύνουμε με γέμιση.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα 5 φύλλα και όλη τη γέμιση, υπολογίζοντας χοντρικά να χρησιμοποιούμε την ίδια ποσότητα γέμισης σε κάθε στρώση.
Βάζουμε το έκτο φύλλο και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Χτυπάμε 1 ή 2 αυγά, μαζί με μισή κούπα γάλα και περιχύνουμε την πίτα.
Αν έχουμε χρόνο, την αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα περίπου, ώστε να τραβήξει το υγρό και να φουσκώσουν τα φύλλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄ περίπου, αν και ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον κάθε φούρνο.
Στα μισά του ψησίματος, γυρίζουμε το ταψί τα πίσω μπρος για να εξασφαλίσουμε ένα ομοιόμορφο ψήσιμο.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου